Algemeen

Tientallen bedrijven failliet door ondoorzichtige subsidies

In de sector van de zonne-energie zijn dit jaar al tientallen bedrijven failliet gegaan. De toestand wordt ronduit dramatisch genoemd. Volgens de sector is dat de schuld van het ondoorzichtige subsidiëringsbeleid. De hoogtijdagen van de zonnepanelen zijn duidelijk voorbij. De markt is totaal ingestort en er wordt nu nog maar 4% van het aantal panelen geplaatst ten opzichte van 2011. Daardoor zijn de meeste bedrijven over de kop gegaan of gewoon gestopt. Hierdoor zijn 5.000 banen in deze sector verloren gegaan.

De beslissingen van de Vlaamse regering hebben hier volgens de sector veel mee te maken. De financiële ondersteuning voor de plaatsing van zonnepanelen is fors teruggelopen en is het vernieuwde subsidie systeem hopeloos complex geworden. Ook de netvergoeding die de eigenaren van zonnepanelen nu moeten gaan betalen. De netvergoeding wordt momenteel wel aangevochten, maar tot dat daar duidelijkheid over bestaat, zal de consument het vertrouwen niet terug krijgen. Bedrijven die de crisis hebben overleefd, leven nu vooral van het onderhoud van zonnepanelen en energieparken.

Omdat nieuwe woningen vanaf 2014 zelf groene stroom moeten gaan produceren, is er wellicht licht aan het einde van de tunnel voor de zonne-energie bedrijven.

Ook interessant


Build for Life