Nieuwbouw

Rechter steekt stokje voor appartementen over pakhuis

De gemeente Amsterdam en ontwikkelings maatschappij Nieuw Amerika mogen het appartementencomplex Chicago niet over het bestaande Wilhelmina Pakhuis heenbouwen. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam donderdag in een kort geding dat bewoners van het pakhuis hadden aangespannen.

De constructie van het gebouw Chicago, dat voor een deel over het pakhuis wordt gebouwd, levert te veel gevaar op voor de brandveiligheid, oordeelt de rechter. Pas als voor de brandveiligheid een oplossing is gevonden, mag de bouw verder.

Het nieuw te bouwen appartementencomplex komt pal voor de zuidkant van het pakhuis en deels er overheen. De ruimte daartussen is zo smal dat deze in geval van brand werkt als een schoorsteen. Volgens de rechter komen de panden zo dicht op elkaar te staan dat deze wat betreft de brandveiligheid als een pand moeten worden aangemerkt.

Ook stelt de rechter vast dat de perceelgrens verticaal omhoog loopt en niet langs het dak van het pakhuis. Daarmee loopt deze grens dwars door het nieuw te bouwen Chicago heen.

De bewoners van Wilhelmina kraakten het pakhuis aanvankelijk. Zij bereikten met de gemeente een akkoord om in het pand te blijven wonen als ze geen bezwaar maakten tegen de bouwplannen rondom het pakhuis. In eerste instantie kwamen de oud-krakers daarom niet in geweer tegen de bouwplannen. Pas toen zij merkten dat het appartementencomplex zo ongeveer tegen hen aan en over hen heen werd gebouwd, veranderde dat.

De gemeente Amsterdam verklaarde het bezwaar van Pakhuis Wilhelmina tegen de bouwplannen van Chicago niet ontvankelijk. Dat was ten onrechte, oordeelt de rechter nu. De gemeente moet opnieuw een besluit nemen. Tot zes weken na deze nieuwe beslissing en tot er een oplossing is voor de brandveiligheid, ligt de bouw stil.

De bewoners van het pakhuis aan de Oostelijke Handelskade stonden in januari ook al voor de rechter. Deze trok zich terug toen bleek dat zijn broer had gewerkt voor de opdrachtgever van Chicago.