Vastgoed

Rechten Spaanse huurders ernstig ingeperkt

De rechten van Spaanse huurders worden ernstig ingeperkt. Eind mei heeft het Spaanse parlement een nieuwe huurwet goedgekeurd die de maximale duur van een huurcontract terugbrengt van 5 naar 3 jaar en de tijdelijke verhuur van woningen stimuleert.

Met de nieuwe wet (Ley de Medidas de Flexibilización y Fomento del Mercado del Alquiler de Viviendas) wordt de rechtspositie van huurders door de rechtse regering onder leiding van Mariano Rajoy aanzienlijk aangetast. Het Platform voor huisvesting heeft een klacht ingediend tegen deze wet.

De wet heeft als belangrijkste consequentie dat eigenaar-bewoners hun woningen gemakkelijker tijdelijk kunnen verhuren in afwachting van betere tijden. Sinds het begin van de economische crisis in 2009 is de Spaanse woningmarkt totaal ingestort en staan er miljoenen woningen leeg. Door de nieuwe wet kunnen tijdelijke huurders bij verkoop gemakkelijk uit de woning worden gezet. De regel ‘koop breekt geen huur’ geldt namelijk niet meer. De nieuwe wet bepaalt ook dat een eigenaar die besluit zelf in zijn woning te gaan wonen of zijn huis wil verhuren aan familie, de huurder eruit kan zetten met een opzegtermijn van twee maanden.

Toeristenverhuur

Ook voor toeristen kunnen de nieuwe regels gevolgen hebben. De nieuwe landelijke wet sluit namelijk de toeristische verhuur uit. De regulering hiervan wordt overgelaten aan de autonome regionale overheden en die hanteren vaak aanzienlijk strengere regels dan de landelijke overheid. De Catalaanse regioregering heeft al aangekondigd streng te gaan controleren, vooral op woningen die via websites aan toeristen worden verhuurd.

Oneerlijke concurrentie

Volgens een onderzoek van La Caixa, een grote Spaanse spaarbank, is het aantal toeristische overnachtingen in particuliere woningen (43,1 miljoen nachten) driemaal zo hoog als in officieel geregistreerde accommodaties. De hotelindustrie verzet zich al jaren heftig tegen deze in haar ogen oneerlijke concurrentie.

Ook interessant