Vastgoed

Recessie heeft weinig invloed op markt voor tweede woningen

De economische recessie heeft weinig invloed op de markt voor tweede woningen. Dat blijkt uit onderzoek van NRIT Onderzoek. Het aantal tweede woningen is nog steeds met 7% per jaar gegroeid. Daarbij is de groei in het buitenland met 8% wel sterker dan die in Nederland met een groei van 6,3%.
176.000 Nederlanders hebben een tweede woning, waarvan 105.000 in Nederland en 71.000 in het buitenland. Het onderzoek van NRIT Onderzoek toont verder aan dat tweede woningen gezien moeten worden als een luxebezit. Een tweede woning is niet voor iedereen bereikbaar, wat meteen verklaart waarom tweederde van de tweede woningen in het bezit is van mensen die 45 jaar of ouder zijn. Ook heeft 25% van de tweede woningbezitters vaak een meer dan vier keer modaal inkomen.

Nederlanders die in eigen land een tweede woning hebben, vinden deze vooral in Gelderland (23%), Friesland (21%) en Zeeland (17%). Het tweede bezit in het buitenland is in Frankrijk (34%), Spanje (12%), België (9%) en Turkije (8%). In het buitenland zijn het vaak solitaire woningen (53%) of een cluster vakantiewoningen (47%) en in Nederland op vakantieparken met 85%.

Gebaseerd op: NRIT Magazine