Nieuwbouw

Recessie dwingt aannemer meer werkzaamheden zelf uit te voeren

De economische recessie heeft er voor gezorgd dat aannemers steeds meer werkzaamheden zelf uitvoeren. Het uitbesteden van werkzaamheden aan gespecialiseerde onderaannemers en installateurs komt nu veel minder vaak voor dan voor de recessie. Ook gespecialiseerde aannemers en installateurs zelf hebben hun takenpakket verbreedt. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in januari 2013 is uitgevoerd onder bijna 300 aannemers, gespecialiseerde aannemers en installateurs.

Aannemers gaan meer werkzaamheden zelf uitvoeren
Tijdens de hoogtij dagen van de bouw was het uitbesteden van werkzaamheden aan onderaannemers voor veel bedrijven de standaardwerkwijze. Onderaannemers werden ingezet omdat zij bepaalde specialistische werkzaamheden vaak veel goedkoper konden uitvoeren of omdat de hoofdaannemer onvoldoende capaciteit had om het zelf uit te voeren. Inmiddels is de markt sterk veranderd; het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Deze situatie kan er enerzijds voor zorgen dat men meer werkzaamheden zelf is gaan doen; men heeft voldoende capaciteit in het eigen bedrijf, waardoor uitbesteden niet langer nodig is. Anderzijds zou het ook een tegenovergestelde reactie teweeg hebben kunnen brengen. Men heeft de eigen capaciteit verlaagt om zo op arbeidskosten te kunnen besparen en is meer werkzaamheden gaan uitbesteden aan externe partijen. Om in kaart te brengen wat het effect van de economische recessie is op de mate van het zelf uitvoeren van werkzaamheden versus het uitbesteden, heeft USP Marketing Consultancy onderzoek gedaan onder diverse verwerkende partijen in de bouw. Uit dit onderzoek komt naar voren dat alle partijen meer werkzaamheden zelf zijn gaan uitvoeren. Met name bij aannemers is dit sterk het geval. De helft van alle aannemers geeft aan nu meer werkzaamheden zelf uit te voeren, tegenover 16% die aangeeft nu juist meer uit te besteden. Gemiddeld voert de aannemer 63% van zijn werkzaamheden zelf uit, wat betekent dat hij 37% van al zijn werkzaamheden uitbesteedt. Gespecialiseerde aannemers en installateurs zijn van oorsprong vaak de partijen die door de aannemer worden ingezet als onderaannemer. Ook bij deze groep, waar al weinig aan anderen wordt uitbesteedt, is een duidelijke trend te zien dat men vaker werkzaamheden zelf oppakt.

Sterke verbreding van het takenpakket
Met name aannemers zijn veel meer werkzaamheden zelf gaan. Naast dat er een trend is dat aannemers het totaalpakket zelf gaan uitvoeren, geven zij met name vaker aan tegelwerk, metselwerk, timmerwerk en stukadoorswerk zelf te zijn gaan doen. Ook wordt voor sloopwerkzaamheden veel minder vaak een specialist ingehuurd. Bij de gespecialiseerde aannemers is ook een duidelijke verbreding van het takenpakket te zien. Zij blijven echter vaak nog wel dicht bij hun kerntaak. Zo geven schilders vaak aan beglazing te plaatsen en te behangen, maar ook timmerwerkzaamheden pakken zij op. Installateurs voeren nu, in vergelijking met de situatie voor de economische crisis, vaker zelf de voorbereidende werkzaamheden uit. Waar voorheen het frees- en hakwerk werd uitbesteedt, neemt men dit nu zelf op zich.