Architectuur

Publieksprijs Gebouw van het Jaar geschrapt

De eerste publieksprijs van BNA Gebouw van het Jaar wordt niet uitgereikt. Dat heeft de Bond van Nederlandse Architecten besloten na signalen over onwaarschijnlijk stemgedrag. De BNA kan daardoor geen eerlijke uitslag garanderen.
‘We vinden het ontzettend jammer dat publieksprijs niet doorgaat, vooral voor de deelnemers die zich geweldig hebben ingespannen hiervoor,’ vertelt BNA-directeur Fred Schoorl. ‘In de statistieken van de website zagen we op ongebruikelijke tijdstippen ongebruikelijke aantallen stemmen binnenkomen. Daardoor kunnen we geen garanties geven op een eerlijke uitslag. Het doel van de publieksprijs, de discussie over architectuur aanzwengelen, verschuift dan naar de achtergrond.’

Dit neemt niet weg dat de publieksprijs door de deelnemende architecten met succes werd aangegrepen om hun werk in de etalage te zetten. De bureaus zetten allerlei slimme en eerlijke marketingacties in om het publiek te bereiken: van extra prijzen tot advertenties in landelijke dagbladen. Ook de opdrachtgevers en de gebruikers toonden zich vaak actief in de race om de publieksprijs.

Voor volgend jaar zoekt de BNA een andere stemmethode.

Juryprijs
Vijf regionale vakjury’s hebben veertien projecten genomineerd voor de titel BNA Gebouw van het Jaar 2012. Deze juryprijs wordt uitgereikt op woensdag 16 mei 2012 in het EYE Filminstituut in Amsterdam.