Wedstrijden en awards

Publieksjury Belgian Building Awards nomineert 6 projecten voor eigen shortlist

Publieksjury Belgian Building Awards nomineert 6 projecten voor eigen shortlist
Voor de Belgian Building Awards is er naast de vakjury nu ook een publieksjury die een shortlist heeft samengesteld. Uit de zes geselecteerde projecten zal één het voorrecht hebben om de publieksprijs te ontvangen. Dit is de eerste keer dat de Belgian Building Awards een publieksprijs toekennen.

De shortlist bestaat uit 6 uiteenlopende projecten van verschillende schaal en typologie: woning Brecht & Nele (Atelier Vens Vanbelle), Tripelhuis in Antwerpen (BULK Architecten), het Wintercircus in Gent (BARO Architectuur en SUMProject) , Gummarushof in Mechelen (DENC-Studio, Bureau Bouwtechniek en Wiiteveen+Bos), Novacity in Anderlecht (DDS+ en &Bogdan) en Kapel Onze-Lievevrouw ten Beukenboom in Ninove (GAFPA).

(De tekst gaat door onder de foto's)
Belgian Building Awards
Dries Vens maarten vanbelle architecten

Belgian Building Awards
Wintercircus Baro

Belgian Building Awards
NovaCity DDS

Belgian Building Awards
Bulk Tripelhuis

Belgian Building Awards
Denc studio GUMMARUSHOF (9)

Belgian Building Awards
Gafpa G1609

Architectuur is er in de eerste plaats niet voor de architecten zelf, maar wel voor de opdrachtgevers en de gebruikers. Daarom is het jammer dat zij bij de toekenning van awards geen stem krijgen. Om daar verandering in te brengen hebben FISA/Batibouw en Palindroom besloten om dit jaar ook een publieksjury samen te stellen die zijn eigen shortlist en winnaar naar voren mocht schuiven. De vijf leden van de jury hebben beroepshalve geen link met de bouwsector. De 5 juryleden waren Michael Poelmans uit Hasselt, Gabriël Ysebaert uit Merchtem, Dimitri De Cock uit Bornem, Christophe Meersman uit Asse en Marie-Anne Bervaes uit Wemmel.

De vakjury had eerder al, verdeeld over drie categorieën (3-2-1-Façade, Mixed Use en Sustainability) 17 projecten genomineerd voor hun shortlists. Het was uit deze projecten dat de publieksjury zijn eigen keuze kon maken, zonder daarbij rekening te houden met de categorie waarin ze genomineerd waren.

Welk project uiteindelijk de publieksprijs wint, zal bekendgemaakt worden op dinsdag 17 maart op de eerste dag van Batibouw tijdens een evenement dat ook de prijzen van de vakjury en de Product Innovation Award bekendgemaakt zullen worden.

U kan de projecten bekijken op de website www.belgianbuildingawards.be/nl/shortlist-bba-2023

Ook interessant