Architectuur

Publiek en vakjury's kiezen beste gebouw uit 2012

Wat is het beste Nederlandse gebouw uit 2012? Die vraagt legt de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) voor aan drie vakjury’s én aan het publiek. Ze kunnen kiezen uit de 258 projecten die de afgelopen weken door BNA-bureaus zijn ingezonden.
BNA-directeur Fred Schoorl over de inzendingen: ‘Het is goed om te zien dat ook in 2012 weer slimme, goede projecten zijn opgeleverd. De oogst van de wedstrijd Gebouw van het Jaar toont de meerwaarde van architecten aan bij maatschappelijk urgente opgaven als herbestemming, duurzaamheid en herstructurering. In de categorie nieuwbouw zien we slim ontworpen musea, bibliotheken, zorginstellingen en onderwijsgebouwen die er ook nog eens fantastisch uitzien. Als BNA dagen we het publiek uit om daaruit het beste gebouw te kiezen,’

Publieksprijs
Alle inzendingen voor BNA Gebouw van het Jaar 2013 zijn vandaag gepubliceerd op www.gebouwvanhetjaar.nl. Iedereen kan de projecten bekijken en stemmen op zijn favoriet voor de ‘wildcard’. Deze gaat naar het project dat op 25 maart 2013 de meeste stemmen heeft gekregen en dingt samen met de nominaties door de vakjury’s mee naar de BNA Gebouw van het Jaar Publieksprijs. Die wordt op 16 mei uitgereikt.

Een greep uit de inzendingen
Herbestemming is, net als vorig jaar, een belangrijk thema in de inzendingen. Zo werd een muziekpaviljoen in Hilversum getransformeerd tot een multifunctioneel kantoor met reportagecentrum en kreeg het Prinsenhofcomplex in Groningen een tweede leven als hotel. Particulieren lieten onder meer een spoorhuisje in Santpoort en een kerk in Haarlo omtoveren tot hun woning. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol: tussen de inzendingen bevinden zich een Cradle2cradle-woning, het ultraduurzame gemeentehuis van Hardenberg en zelfs een duurzaam tankstation in Den Oever.