Vastgoed

Provincie regulariseert 90% van weekendverblijven Wuustwezel

Veel belangstelling gisteren op de infovergadering in Wuustwezel. Wuustwezel is de tweede pilootgemeente waar de provincie Antwerpen een infovergadering voor bewoners organiseerde om de visie, het doel en de opmaak van de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s) toe te lichten.

De provincie wil ook in Wuustwezel de problematiek van de weekendhuisjes aanpakken. “Voor meer dan 90% van de bewoners die geclusterd wonen, kiezen we voor een regularisatie,” zegt gedeputeerde Koen Helsen, “het huidige recreatiegebied wordt via het PRUP omgezet naar een specifiek woongebied met bosrijk karakter. Bij een andere cluster stellen we het behoud van de huidige bestemmingen 'natuurgebied' en 'landschappelijk waardevol agrarisch gebied' voor.”

Vele bewoners van weekendhuisjes leven in onzekerheid omdat hun weekend-verblijf permanent bewoond of niet degelijk vergund is. Vooral die permanente bewoning is een actueel probleem. Vaak is er een gebrek aan juiste infrastructuur, een moeilijke bereikbaarheid voor de hulpdiensten en tal van milieutechnische problemen zoals water- en bodemvervuiling.

Daarenboven zijn de gemeentebesturen verplicht om deze permanente bewoners in te schrijven in het bevolkingsregister, niettegenstaande permanent wonen in een weekendverblijf niet is toegelaten volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. “Vanuit Vlaanderen kregen de provincies de opdracht om een visie uit te werken, overleg te plegen met de betrokken gemeentebesturen en finaal ook een beslissing te nemen” vertelt Koen Helsen (open vld), gedeputeerde bevoegd voor Ruimtelijke Ordening.

Oplossingskader en keuze voor een uitdovend karakter

De provincie Antwerpen werkte als eerste provincie in Vlaanderen een oplossingskader uit om de problematiek van de weekendverblijven aan te pakken en start nu ook als eerste met concrete uitvoeringsplannen. Koen Helsen: “De deputatie van de provincie Antwerpen besliste om voor de permanente bewoning van weekendverblijven een uitdovend woonrecht als basisprincipe aan te nemen. Enkel indien het ruimtelijk verantwoord is kan hierop een uitzondering gemaakt worden. Zo kan, wanneer het ruimtelijk opportuun is, een cluster weekendverblijven die aansluit op een bestaande woonkern of op zichzelf een degelijke kern vormt, herbestemd worden naar een ‘specifiek woongebied met bosrijk karakter’. Omgekeerd kan het ook zijn dat vanuit natuuroogpunt de permanente bewoning van een cluster versneld dient uit te doven om natuurherstel mogelijk te maken.” Het oplossingskader wordt voor het eerst toegepast op pilootclusters in de gemeenten Essen, Wuustwezel en Herselt. De opmaak gebeurde in nauwe samenwerking met de betrokken gemeentebesturen en houdt rekening met juridische, planologische, maatschappelijke en ruimtelijke aspecten.”

Twee Provinciaal Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor Wuustwezel

In Wuustwezel werden 4 clusters onderscheiden. In totaal gaat het om een zone van 300 ha met 422 permanent bewoonde verblijven, 251 weekendverblijven en 5 andere bebouwingen.

Het voorstel is om een aantal clusters (C3, C4 en C5) te herbestemmen van het huidige recreatiegebied naar 'specifiek woongebied met bosrijk karakter'. Gedeputeerde Koen Helsen: “Dit betekent dat de bewoners daar kunnen blijven maar zich moeten houden aan specifieke stedenbouwkundige voorschriften. Zo moet er een 10 meter bouwvrije strook zijn vanaf de perceelsgrens/wegzijde en mag er maar max. 100m² oppervlakte bebouwd zijn. In het gebied kunnen ook geen nieuwe wegen meer aangelegd worden of verdere opsplitsing van kavels gebeuren.”