Nieuwbouw

Provincie Limburg gunt 33 van 48 projecten aan lokale aannemer

De Nederlandse provincie Limburg heeft in het afgelopen half jaar 33 van de 48 projecten gegund aan een lokale aannemer. Lokale bedrijven profiteren van de onderhandse aanbestedingen. Dat systeem wordt toegepast voor opdrachten onder de Europese drempel van 4,8 miljoen euro bij werken en 200.000 euro bij diensten.

De provincie is zich bewust van het risico dat vriendjespolitiek wordt toegepast. Opdrachten worden minder vaak gebundeld zodat het midden- en kleinbedrijf ook een kans maakt. Veel bestuurders koesteren de wens om regionale partijen een streepje voor te geven, zodat de plaatselijke economie een impuls krijgt. Via onderhands aanbesteden kan dat op een legale manier geschieden. Het nieuwe beleid heeft vooralsnog niet tot juridische zaken geleid.

Het nieuwe beleid zorgt tevens voor kostenbesparingen. Het scheelt immers tijd en geld als er drie of vijf offertes beoordeeld moeten worden, in plaats van acht. Voor ondernemers is de procedure eenvoudiger geworden, terwijl de kans om te winnen is verhoogd.

Gebaseerd op: Cobouw