Algemeen

Provincie Antwerpen investeert in proefstallen pluimvee

Provincie Antwerpen investeert in proefstallen pluimvee
Proefbedrijf Pluimveehouderij
In 2014 opent het Proefbedrijf Pluimveehouderij vzw een nieuwe leghennenstal en een nieuwe vleeskuikenstal in Geel. In samenwerking met de pluimveesector investeren de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid hiervoor ruim 5 miljoen euro. De stallen testen onder andere nieuwe ventilatiesystemen met een minimaal energieverbruik en die toch de ammoniakemissie beperken. Zo ondersteunt het Proefbedrijf Pluimveehouderij de sector om milieu- en diervriendelijker en kostenbesparend te werken.

De provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en de pluimveesector hebben de handen in elkaar geslagen om op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel twee nieuwe proefstallen te bouwen. De Vlaamse pluimveesector is goed voor een omzet van 500 miljoen euro en vertegenwoordigde in 2012 9 % van de totale Vlaamse omzet in land- en tuinbouw.

“De provincie Antwerpen is een zeer belangrijke regio voor deze sector. De meeste pluimveebedrijven, toeleveranciers en afnemers zijn hier immers gevestigd. Als provinciebestuur vinden wij het dan ook belangrijk om de economische tak van de pluimveesector te steunen.” stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Nieuwe leghennenstal en vleeskuikenstal
Er wordt zowel een nieuwe leghennenstal als een nieuwe vleeskuikenstal gebouwd. In de leghennenstal met 12 proefafdelingen zullen twee verschillende volières geïnstalleerd worden en enkele verrijkte kooien. De verschillende proefafdelingen zijn klimaatgescheiden. Dit betekent dat de temperatuur afzonderlijk geregeld kan worden.

In de vleeskuikenstal met acht klimaatgescheiden proefafdelingen zal ondermeer een nieuw ventilatieconcept onderzocht worden dat ammoniakemissie tot een minimum beperkt. In de twee nieuwe proefstallen zal de klimaatregeling energiezuiniger geregeld worden en zal het emissieonderzoek nog gemakkelijker en efficiënter kunnen gebeuren. Uiteraard zullen de bouw en de ingebruikname van de proefstallen volledig verlopen volgens de nieuwe Europese regelgeving.

Het kostenplaatje
De totale waarde van het project is geraamd op ruim 5 miljoen euro waarvan de provincie Antwerpen 2.475.000 euro en de Vlaamse overheid 1.878.400 euro voor haar rekening neemt. De pluimveesector draagt de resterende kosten. De twee Vlaamse beroepsverenigingen voor pluimveehouders, namelijk de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnhouders vzw en de Vakgroep Pluimvee van Boerenbond verzamelen de nodige middelen in de sector.

De aannemer voor de bouw van deze stallen is reeds gekend zodat de provincie nog in 2013 kan starten. In het voorjaar van 2014 neemt het Proefbedrijf voor Pluimveehouderij de nieuwe stallen in gebruik.

Proefbedrijf Pluimveehouderij reeds 20 jaar actief op internationaal niveau
Sinds 1993 neemt de provincie Antwerpen de verantwoordelijkheid op zich om het praktijkonderzoek voor de pluimveehouderij te organiseren. Het provinciaal Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel heeft hiervoor de nodige faciliteiten in huis. Dit onderzoekscentrum is uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd kenniscentrum dat nauw samenwerkt met Vlaamse universiteiten en andere onderzoekscentra. Belangrijke partners zijn het Vlaamse Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek en Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Enerzijds zoekt de professionele pluimveehouderij oplossingen voor maatschappelijke bekommernissen rond dierenwelzijn. Zo zijn de batterijkooien voor leghennen sinds 2012 verboden en werden er maatregelen rond ammoniak- emissies uitgevaardigd. Anderzijds ligt de focus ook op bedrijfseconomische duurzaamheid. De huisvestingssystemen voor de leghennen zijn al grondig gewijzigd. De bijna 20 jaar oude proefstallen zijn dus ook aan een grondige modernisering toe. De bouw van de nieuwe stallen strookt dus volledig met de bedrijfseconomische doelstelling.
Build for Life