Duurzaam Bouwen

Promotiefilm verleidt tot aanleg van groen dak (video)

Zowel de gemeente Amsterdam als het stadsdeel Centrum stimuleren de aanleg van groene daken. Ymere heeft vorig jaar het grootste groene dak van Amsterdam aangelegd op woningcomplex de Halve Wereld bij het Waterlooplein.
Om groene daken nog meer te promoten sloeg Ymere de handen ineen met de gemeente Amsterdam en de marktleider in dakrenovatie, Consolidated. Dit heeft geleid tot een promotiefilmpje over groene daken. Bewoonster Marijke Storm van de Halve Wereld vertelt bijvoorbeeld over de grote voordelen van een groen dak.



Waarom geeft Ymere de voorkeur aan groene daken? Groendaken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu (luchtkwaliteit, geluid, flora en fauna, energiebesparing), belevingswaarde en woongenot.

De aanschafkosten zijn aan de hoge kant. Daar staat tegenover dat de dakconstructie eeuwenlang goed blijft en daarna gerecycled kan worden. De terugverdientijd is daarmee wel langer dan bij een normale dakrenovatie, die elke 20 a 25 jaar opnieuw moet worden uitgevoerd.

Anke Huntjens, regiodirecteur Amsterdam Centrum, kan het verantwoorden: Ymere is een maatschappelijke onderneming. Regelmatig investeren we in minder rendabele activiteiten, vooral als het maatschappelijk rendement creëert.

Dat rendement is bijvoorbeeld een leefbare buurt, betere contacten tussen bewoners, een hogere kwaliteit van het dagelijkse leven. Dat is bij het woningcomplex De Halve Wereld allemaal aan de orde.