Nieuwbouw

Project Meyboom in Brussel bereikt hoogste punt

Het project “Residentie Meyboom”, een duurzaam wooncomplex in het centrum van Brussel, vlakbij het Stripmuseum, heeft haar hoogste punt bereikt in de constructie. Het gaat om een hedendaags bouwproject met hoge kwaliteit dat de naam “Residentie Meyboom” draagt. Het project, dat woongelegenheid zal bieden aan ongeveer 75 bewoners zal optimaal worden geïntegreerd in de stadsomgeving. De naam “Meyboom” verwijst naar het populaire volkfeest dat jaarlijks in augustus plaatsvindt in de omgeving van de site onder de auspiciën van de Burgemeester van Brussel. Vrijdag 30 november en zaterdag 1 december is het opendeurdag en kunnen nieuwsgierigen een kijkje gaan nemen op de werf.

Meyboom kiest voor historische traditie
Het Meyboom-project is gesitueerd in de Broekstraat, één van de oudste straten van Brussel, net buiten de eerste stadsomwalling. Het project bevindt zich naast het huidige Belgisch Stripmuseum, het voormalige warenhuis Waucquez dat door architect Victor Horta werd ontworpen. In het begin van de 19de eeuw trok de gegoede burgerij in deze buurt neoklassieke herenhuizen op.

De vormgeving mag dan wel eigentijds zijn, het gebouw zal zich perfect integreren tussen de historische gevels in de nabije omgeving. Voor dit project wordt er heel zorgvuldig en respectvol omgegaan met de ruimte die de gebouwen innemen in de stad. De oorspronkelijke gevel van de voormalige drukkerij wordt volledig gerenoveerd en geïntegreerd in het project. De woonhuizen die zich vroeger op deze plek bevonden, waren eerder al afgebroken door voorgaande eigenaars die op deze site aanvankelijk een hotel wensten te realiseren, maar vervolgens geen nood meer zagen voor het zoveelste hotelcomplex in de stad. De architecten zijn Christian Kieckens en Atelier voor Stedelijke Architectuur (ASA).



Modern wooncomplex in hart van de stad
Het stedenbouwkundig concept is zo opgevat dat dit gebouw ademruimte geeft aan de stad. “Een stad dient niet om dichtgebouwd te worden maar om een leefomgeving te creëren waar het aangenaam vertoeven is zowel voor de bewoners als toevallige passanten”, benadrukt de gedelegeerd bestuurder van de nv Bouwfonds Property Development Belgium. Bij het ontwikkelen van het project heeft de nv Bouwfonds Property Development Belgium er bewust voor gekozen om de hoek van de site open te laten, zodat het licht maximaal invalt op het binnenplein en waardoor een symbolische opening wordt gecreërd naar de stad. Een private centrale en kwalitatieve binnentuin biedt de bewoners van Meyboom een rustpunt in het bruisende stadscentrum.

De oppervlakte van de individuele woningen (1, 2 en 3 slaapkamerappartementen) situeert zich tussen 70 en 135 m². Een ideale ruimte dus voor mensen die kiezen voor het stedelijk wonen en toch voldoende plaats willen hebben om tijdelijk te delen met gasten. Er is voldoende ondergrondse parking voorzien voor elke wooneenheid maar een wagen is niet meteen een must, want bus, trein, tram en metro bevinden zich op wandelafstand.

Het Meyboom-project is werkelijk ideaal gelegen voor wie wil genieten van de vele voorzieningen die de Stad Brussel te bieden heeft. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de Nieuwstraat met hun winkels, banken en horeca-voorzieningen, bevinden zich als het ware “om de hoek”. En wie houdt van cultuur kan te voet naar de Koninklijke Muntschouwburg, het Martelarenplein, de Kruidtuin en tal van andere culturele trefpunten.

De bouwwerkzaamheden zullen eind 2013 opgeleverd worden. In totaal zullen er op de site 3 gebouwen worden opgetrokken. De prijzen varieren voornamelijk van 185.000 tot 485.000 euro. Voor het ontwerp van dit project werd een beroep gedaan op Christian Kieckens, een toonaangevend belgisch architect met een duidelijke visie op stedenbouw en ASA (Atelier voor Stedelijke Architectuur). Hun doorzicht en inlevingsvermogen in het stedelijk weefsel heeft hij al meerdere malen bewezen ondermeer met complexe stedenbouwkundige project als Ilôt Schuddeveld in Brussel en het Céramique-terrein in Maastricht.