Vastgoed

Proces vastgoedfraude begonnen

Een grote dag vandaag voor Jan van Vlijmen, Nico Vijsma, Harm Trimp, Cees Hakstege en Hans van Tartwijk en nog een trits verdachten in de grote vastgoedfraudezaak. Het minstens veertig dagen durende proces is begonnen. Het begint meteen heftig, de eerste dagen zal vooral het Openbaar Ministerie op de grill worden gelegd.

De advocaten van de verdachten, met befje Willem Koops van Jan van Vlijmen voorop, stellen dat er helemaal niets deugt van het opsporingsonderzoek. Koops zal betogen dat het OM niet ontvankelijk is, omdat ze met list en bedrog bewijs heeft verzameld. Het onderzoek naar Van Vlijmen c.s. begon namelijk als een fiscaal onderzoek door de belastingdienst. Aan een onderzoek van de fiscus móét iemand meewerken. Informatie die op die manier is verzameld werd ineens gebruikt in een later opgestart strafrechtelijk onderzoek. Aan zo’n onderzoek mag een verdachte weigeren mee te werken.

De 'sfeercumulatie' in het onderzoek, door de fiscus verzamelde informatie die ineens wordt gebruikt voor een strafrechtelijke vervolging, is ten strengste verboden, redeneert Koops. De advocaten zullen ongetwijfeld ook nog andere vermeende procedurele fouten opdissen. In het verleden heeft dat altijd tot veel succes geleid, zelden is grootschalige financiële fraude streng bestraft. Zaken als de ABP-affaire en Clickfonds liepen met een sisser af.

Gebaseerd op: Quote