Vochtproblemen en vochtbestrijding

Problemen met huiszwam

9 juli 2013 Bron: Gemeente Schaarbeek
Huiszwam is een destructieve schimmel die tot ontwikkeling kan komen in uw woning. De meest verspreide huiszwam in onze huizen groeit op hout, maar kan zich ook uitbreiden naar het metselwerk. De schimmel ontstaat uit sporen, microscopisch kleine zaadjes, die, als ze op een gunstige bodem terechtkomen, tot ontwikkeling komen en draden vormen. Het geheel van draden wordt ďzwamvlokĒ genoemd. Dit ziet eruit als een vrij dikke ďpannenkoekĒ met een roestbruine kleur en een witte rand. Huiszwam voedt zich met hout en vernietigt dit hout door het week te maken, zodat instortingsgevaar ontstaat wanneer balken of trappen erdoor zijn aangetast.

Hoe weet u of er huiszwam aanwezig is?
Er is gevaar voor huiszwam als uw plinten, het hout van de vensteromlijsting of het raamwerk vervormd zijn of bol staan; als u een vochtbron ontdekt (waterlek, defecte regengoot, aanwezigheid van schimmel ...); als u witte draden ziet op metselwerk of muren, of als u die bruine ďpannenkoekĒ met witte rand aantreft op uw muren.

Hoe elimineert u deze schimmel?
Neem de vochtigheid weg die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van huiszwam en droog de aangetaste materialen. Tot slot moet de huiszwam behandeld worden. Hoe? Is de schade omvangrijk, werk dan met een firma die gespecialiseerd is in houtbehandeling.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo