Vastgoed

Prijs Amerikaans vastgoed implodeert

Wie dacht dat de waarde van de huizen in de VS niet meer lager kon, is bedrogen uitgekomen. Volgens Zillow.com (Seattle), een Amerikaanse aanbieder van vastgoeddata, is de waarde van het gezamenlijke Amerikaanse vastgoedpatrimonium in de eerste drie kwartalen van 2008 met 1.900 miljard dollar gedaald. De website verwacht dat die daling zich ook in het laatste kwartaal heeft verdergezet. In 2007 ging de totale waarde van het Amerikaans vastgoed al met 1.240 dollar naar omlaag. Nog volgens Zillow moeten zowat 11,7 miljoen Amerikanen of 1 op elke 7 huiseigenaars vandaag nog meer geld aan hun hypotheeklening aflossen dan hun huis in werkelijkheid nog waard is. Verwacht wordt dan ook dat vele van deze huizen uiteindelijk openbaar zullen worden verkocht.

In 133 van de 163 regionale huizenmarkten daalden de prijzen afgelopen jaar, waarbij de ergste klappen in Californië vielen (+ 30%). Opmerkelijk genoeg gaat het hier niet om huizen die via zogenaamde rommelhypotheken werden verkocht. Dat zou er volgens insiders op kunnen wijzen dat er nog andere ‘vergiftigde hypotheekproducten in de markt zitten, waarvan de problemen nog niet volledig aan de oppervlakte kwamen.'

Anderen zien dan weer opportuniteiten bij de huidige stand van zaken. Een lage aankoopprijs én een historisch lage rente op hypotheken (5,5%) biedt geweldige kansen voor jongeren die een eerste huis willen gaan kopen.