Prefab woning laten bouwen in 5 stappen

3 februari 2020 Bron: Bouw & Wonen Verstuur
Prefab woning laten bouwen in 5 stappen
Foto: U.Veenstra
Een woning bouwen gaat gepaard met het maken van vele keuzes. In dit artikel wordt uiteengezet hoe het traject eruit ziet voor het laten bouwen van een prefab woning volgens de houtskeletbouw methode. Deze manier van bouwen is enorm populair. De fundering en begane grondvloer worden uitgevoerd in beton. Hierop volgt een houten raamwerk in de vorm van vloeren, wanden en daken waar de term houtskeletbouw voor wordt gebruikt. Deze worden maximaal gevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt de prefab woning aan de buitenzijde afgewerkt met gemetselde buitenmuren en traditionele dakpannen tot een duurzame en energiezuinige woning. De prefabricatie van de houtskeletbouw zorgt voor een snelle doorlooptijd.

Stap 1: Inventarisatie woonwensen en offerte

De eerste stap van het bouwproces begint bij het helder krijgen van: woningtype, indeling, beeldkwaliteitsplan, kavelafmetingen, materiaal en natuurlijk budget. Met al deze gegevens kan de technische omschrijving worden opgesteld en de offerte. Vervolgens kan het definitieve ontwerp bepaald worden de optielijst vastgesteld worden.

Stap 2: Aannemersovereenkomst prefab woning

Naast de offerte dient ook de aannemersovereenkomst met definitieve bestektekening te worden getekend. Dit gebeurt vaak conform de Woningborg overeenkomst. Belangrijke risico’s bij het bouwen van een prefab woning zijn hiermee afgedekt. Bovendien is het bijbehorende certificaat vaak nodig voor het verkrijgen van een hypothecaire geldlening en verplicht als u voor uw woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit.

Stap 3: Goedkeuring bouwplan gemeente

Geen huis wordt gebouwd zonder goedkeuring van de gemeente. Hierbij is het bouwplan onderhevig aan een tweetal toetsen: bestemmingsplantoets, welstandstoets. Veelal het bouwbedrijf zelf dient de bouwaanvraag voor de prefab woning in met diverse onderdelen:
 • bestektekeningen
 • daglichtberekeningen
 • aanvraag sondering (bepalen van de draagkracht van de grond)
 • constructieberekeningen
 • EPC-berekeningen (energieprestatie)

Stap 4: Ruwbouw en afbouw

Voordat de daadwerkelijk bouw begint, worden afspraken gemaakt over de afbouw, zoals het installatiewerk, sanitair en tegelwerk. Vaak worden deze werkzaamheden uitgevoerd door onderaannemers wat het extra belangrijk maakt voor de planning.

De prefab woning kan vervolgens in een vrij korte aaneengesloten bouwperiode gerealiseerd worden. Dat begint in het geval van houtskeletbouw met het uitzetten van het bouwraam en eindigt bij de afmontage.

Stap 5: Oplevering en nazorg

Het bouwproject eindigt bij de oplevering van de prefab woning, waarbij ook de sleutel wordt overgedragen. Oftewel, het grote moment waar de bewoners erg naar uitkijken! Het betreffende bouwbedrijf zal natuurlijk nog de nodige nazorg bieden, zoals bijvoorbeeld is vastgelegd in de Woningborg Garantie- en waarborgregeling.

Lees ook:

Verstuur
 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Hypotheek.be
 • Loxone
 • bouwinfo