Architectuur

Prefab beton voor shopaholics

Het beroemde Luxemburgse modeimperium Smets heeft zijn allereerste premiumstore geopend in België. Bij ons is Smets een nobele onbekende, maar met de Brusselse Concept Store zet de familiale groep zijn internationale expansie in. Smets bewijst dat prefab beton een geslaagd decor vormt voor een exclusieve collectie van mode, kunst & design. FEBE bracht in het vakblad Beton onderstaand artikel over deze Concept Store van de hand van Zoom Architecture.

Urban elegance
Als locatie koos de familie Smets niet voor de elegantie van de Louizalaan of de statige Waterloolaan, maar viel hun oog op een makkelijk bereikbaar stukje Brussel. Op de Leuvensesteenweg in Schaarbeek, net voor het Meiserplein, en tussen een allegaartje van autodealers, grootwarenhuizen en snackbars, staat nu discreet een monoliet en gesloten gebouw. Alleen een immens beeldscherm in de voorgevel en een aantal kleurige collectiestukken in de iets dieper liggende etalage verklappen de exclusiviteit van deze zaak.

Dat de locatie geen voor de hand liggende keuze was, werd bevestigd tijdens de uitvoeringsfase. De drukke Leuvensesteenweg maakte lossen niet evident en op het terrein was amper ruimte voor stockage. Bovendien bevindt de hoofdzetel van BeTV zich vlakbij en interferenties met hun satellietantennes waren absoluut te vermijden. Dit beperkte heel wat kraanmanipulaties. De kraan werd eenvoudigweg vastgemaakt zodat ze niet kon draaien. De bouw startte in mei 2010. Na 18 maanden was Smets Concept Store een feit.

Zoom op de architectuur
Voor het ontwerp en de uitvoering van het gebouw en het indrukwekkend interieur koos de familie Smets voor Zoom Architecture. Dit Brusselse architectenduo heeft de laatste twaalf jaar al heel wat van zijn winkels in Luxemburg ontworpen en staat bekend voor zijn ontwerpen in de retailbranche. Zoom Architecture werd 15 jaar geleden opgericht door Estelle Benatar en Florent Cenni. Hun man-vrouw complementariteit, de versmelting tussen architectuur en binnenhuisarchitectuur en een gemeenschappelijke gevoeligheid heeft al heel wat mooie projecten opgeleverd. Zo richtten ze alle winkels in voor het prestigieuze kledingmerk Essentiel.

Ideeën voor de Concept Store deden ze op in New York tijdens een reis met de bouwheer. Het imposante gebouw is zo’n 4000 m² groot met een parkeergarage over 2 niveaus en naast de boetiek herbergt het ook een restaurant en een loungebar. In Smets Concept Store waan je je in parallelwereld. Het betreden van de winkel is een ervaring op zich, door het heel gesloten concept van het gebouw. De overgang van de publieke ruimte naar het “Smets-universum” gebeurt via een ruime patio, die voorzien is van groen en bomen.

Contrast
Zowel de ontwerpers als hun opdrachtgevers wensten een ruw gebouw, dat een sterk contrast zou vormen met het verfijnde en vaak kleurrijke koopwaar. Als materiaal kwamen ze dan ook snel bij beton uit. Het grootste deel van het gebouw werd in prefab beton uitgevoerd. Timing en planning waren zeer belangrijk, het is en blijft een commercieel gebouw en dat moet renderen. Van bij de aanbestedingsfase werkten de aannemer CFE nauw samen met Prefaco naar het zoeken van oplossingen om zo efficiënt mogelijk te werken. Het kiezen voor prefab zorgde voor tijdswinst, een sneller en makkelijkere uitvoering en het oplossen van het stockage-probleem.

De kwaliteitslat voor het beton werd heel hoog gelegd, omdat alles zichtbaar moest blijven, ook al is het grijs glad industrieel beton. De kleine imperfecties die met dit type beton gepaard gaan, versterken het ruwe en de soberheid van de structuur. Uiteraard speelt ook het budget hier een rol, afwerken is niet meer nodig. De architecten gingen tot drie maal toe de elementen keuren op de productiesite. Prefaco creëerde hiervoor optimale omstandigheden. Zo werden de elementen meermaals buiten geplaatst om ze ook bij helder daglicht te kunnen bekijken.

Lees verder op Architectura