Buitenschrijnwerk

Praktische tips voor de garage

Praktische tips voor de garage
U bent toe aan een nieuwe garagepoort? Maar u weet nog niet precies wat en hoe en waar u op moet letten? U bent zeker niet de enig gelet op het enorme aanbod en verschil in kwaliteiten. Ga te rade bij een specialist en laat u informeren. Wij geven u alvast graag een opstapje.
De meest courante materialen voor garagepoorten zijn hout, aluminium en staal. Elk met zijn pro’s en contra’s. Hout is een natuurlijk materiaal, voelt warm aan, maar vergt enig onderhoud. Aluminium is een duurzaam materiaal, evenwel is staal sterker en nog veiliger dan een poort van aluminium.

Staal

Bij staal maakt men gebruik van een dubbelwandig paneel met daartussen een PU-vulling (polyurethaan). De vulling moet minstens 40 mm dik zijn en er is bovendien voldoende densiteit van het isolatiemateriaal vereist om de stabiliteit te garanderen. Maar welk soort staal gebruikt u het best? Omdat er verschillende soorten staal op de markt zijn, is het raadzaam om te kiezen voor de beste kwaliteit. Makkelijker gezegd dan gedaan. Gouden tip: vraag bewoners die gekozen hebben wat hun ervaring is voor een garagepoort in staal. U kunt natuurlijk ook een architect in de arm nemen voor deskundig advies.

Onderscheid tussen garagepoorten

Wat de openingswijze van garagedeuren aangaat onderscheiden we: opendraaiende poorten via scharnieren, kantelpoorten (binnen of buiten de gevel kantelend), rolpoorten en sectionaalpoorten (verticaal of lateraal openend). Bij kantelpoorten maakt men een onderscheid tussen buiten de gevel en binnen de gevel draaiende poorten. Buiten de gevel draaiende kantelpoorten zijn de goedkoopste van alle garagepoorten. Uw garage ligt vlak aan een stoep, dan is het verplicht te kiezen voor een binnen de gevel draaiende kantelpoort. Die oplossing is echter iets duurder dan een naar buiten kantelende poort. Leuk voordeel: kantelpoorten zijn naar wens te bekleden, bijvoorbeeld met bijzondere houtsoorten of met steenstrips. Het effect ervan laat zich raden.

Het systeem van rolpoorten is te vergelijken met een grote rolluikkast. Voordeel is dat men binnen, in de garage, geen groot railsysteem nodig heeft omdat de poort zich als het ware rond een as oprolt. Rolpoortsystemen bieden een oplossing als in de garage geen mogelijkheid is om een frame met rails te plaatsen.

Sectionaalpoorten zijn vaak de duurste maar bieden het voordeel van een maximale benutting van de beschikbare plaats. Men kan bij wijze van spreken de auto tot 2 cm vóór de poort parkeren (zowel binnen als buiten) zonder dat het functioneren van de poort gehinderd wordt. In 90 % van de gevallen

Eigen design

Voor het kopen van garagedeuren zijn er verschillende modellen beschikbaar die u in uw woning kunt laten plaatsen. Hierbij denkt u aan bijvoorbeeld een handmatige garagepoort of elektrische garagedeur. Ook hier is de keuze veelomvattend. Zo pakken sommige producenten uit met een standard line, trend line en de classic line. Categorieën die voor de hand liggen en een brede inzetbaarheid hebben.

Gratis inmeten op maat

Er zijn installateurs waar u kunt rekenen op een gratis inmeetservice en zullen ook alle deuren eventueel gratis voor u op maat gemaakt kunnen worden. Tal van mogelijkheden zijn er op de markt en natuurlijk is ook het aspect geluidsarme van primordiaal belang. Als u ban plan bent een garagedeur te installeren vergeet zeker niet te informeren naar de garantievoorwaarden. Termijnen van tien jaar zijn geen uitzondering. Succes ermee!

Ook interessant