Tuin

Prairietuin wint aan populariteit

De zogenoemde prairietuin wordt steeds populairder. Deze natuurlijke tuin, die minimaal beheer vergt en zo`n 75% op onderhoudskosten bespaart, is nu ook op het dak te vinden.
De prairietuin houdt zich door een evenwichtige combinatie van vaste planten, grassen en bollen zelf in stand. `De tuin is voortgekomen uit de alternatieve ecologisch/biologische hoek en is een moderne invulling daarvan`, zegt directeur Henk Vlijm van Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing. Vooral bij kantoren zijn deze tuinen volgens Vlijm in opmars. `Een grote kostenpost bij (dak)tuinen is het onderhoud. De prairietuin biedt vastgoedhandelaren de mogelijkheid een vrijwel onderhoudsvrije tuin te realiseren die intensief is te gebruiken, maar minimaal onderhoud vergt.` De aanlegkosten komen overeen met die van een standaard daktuin.

Optigroen heeft naar eigen zeggen de Nederlandse primeur met de daktuin van een parkeervoorziening in Hilversum, die in opdracht van Actys werd gerealiseerd. Samen met Hendriks Hoveniers uit Didam legde de groendakspecialist voorjaar 2011 een prairietuin van 600 m2 aan. Het dak werd eerst van een nieuwe afschotlaag en wortelwerende dakbedekking voorzien en daarna ingezaaid met geraniums, irissen en bolgewassen.

Gebaseerd op: Cobouw

Afbeelding: Prairietuin van Lianne's Siergrassen uit De Wilp