Algemeen

Positieve beoordeling Bachelor bouw in West-Vlaanderen

Gisteren heeft de Vlaamse regering een positief oordeel geveld over de zogenaamde 'macrodoelmatigheid' van de oprichting van een professionele bachelor bouw aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende. Dit is een belangrijke eerste stap om deze opleiding effectief te kunnen organiseren. De Confederatie Bouw West-Vlaanderen en de Vlaamse Confederatie Bouw zijn verheugd over deze beslissing. Om tegen 2020 kwalitatieve energieneutrale gebouwen te kunnen realiseren heeft de bouw juist nood aan mensen met het profiel van professionele bachelor bouw. Mensen met een dergelijk profiel zijn precies diegenen die de realisatie van een bouwproject coördineren en de verschillende bouw- en bouwgerelateerde processen op elkaar afstemmen. West-Vlaanderen was tot nu toe de enige Vlaamse provincie waar nog geen opleiding voor professionele bachelor bouw bestaat. Daar kan dus nu op relatief korte termijn verandering in komen.

Om een positief oordeel over de macrodoelmatigheid van een nieuwe opleiding te krijgen zijn verschillende criteria van belang. Zo moet de opleiding duidelijk beantwoorden aan een behoefte op de arbeidsmarkt, moeten er ook ernstige indicaties bestaan dat er belangstelling voor de opleiding zal bestaan en moet de opleiding voldoende complementair zijn aan het huidige opleidingsaanbod.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw en de Confederatie Bouw West-Vlaanderen staat de behoefte aan een bijkomende opleiding voor professionele bouwbachelors buiten kijf. De laatste jaren stellen zij een dubbele beweging vast: enerzijds heeft de bouw nood aan bijkomende bouwarbeiders - het laatste jaar zijn er in de Vlaamse bouw zowat 5.000 bouwarbeiders bijgekomen, ongeveer het equivalent van de Opel-fabriek in Antwerpen - en anderzijds is de bouw tegelijk veel kennisintensiever geworden. Nog meer dan voorheen heeft de bouw nood aan hoger opgeleide technici en werfleiders. Al sedert jaren staan beide beroepen op de lijst van de VDAB van de knelpuntberoepen, d.w.z. dat vacatures voor deze beroepen bijzonder moeilijk ingevuld geraken. De recent opgestarte website www.jobindebouw.be van de Confederatie Bouw geeft een gelijkaardige tendens weer: zij bevat voor ongeveer 60% arbeidersprofielen en voor 40% hogere technische profielen. De opleiding voor professionale bachelor bouw komt in belangrijke mate tegemoet aan deze profielen.

Lacune in Vlaanderen

De opleiding voor professionele bouwbachelor bestaat al zeer lang in Aalst (Oost-Vlaanderen) en Schaarbeek (Brussel/Brabant). De laatste jaren zijn daar nog twee opleidingen bijgekomen: aan de Xios Hogeschool in Diepenbeek (Limburg) en aan de K.H. Kempen (provincie Antwerpen). Deze twee nieuwe opleidingen kenden telkens een groot succes met van bij het eerste jaar ongeveer honderd inschrijvingen. De Vlaamse Confederatie Bouw en de Confederatie Bouw West-Vlaanderen verwachten voor de provincie West-Vlaanderen een nog groter succes.

In de provincie West-Vlaanderen bestaat immers een enorm potentieel aan instroom voor het hoger bouwonderwijs vanuit de bouwafdelingen van het secundair onderwijs. Elk jaar leveren de bouwafdelingen van de West-Vlaamse secundaire scholen een 700-tal afgestudeerden. Dat is meer dan in de andere provincies in Vlaanderen. Daarom is juist in West-Vlaanderen een opleiding van professionale bachelor bouw meer dan gewenst. Voor TSO- en BSO-leerlingen in de West-Vlaamse middelbare scholen is het feit dat voortaan in eigen streek doorstroom mogelijk zal zijn naar hogere studies van kapitaal belang. Hierdoor zullen meer leerlingen met een positieve motivatie aan een TSO-richting bouw beginnen. De opleiding voor professionele bachelor bouw in West-Vlaanderen kan aldus ook in het secundair bouwonderwijs een positief effect teweegbrengen ten gunste van de bouwopleidingen.

Het positieve oordeel van de Vlaamse regering over de macrodoelmatigheid van de opleiding van professionele bachelor bouw aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende is een belangrijke stap naar de effectieve opstart. Nu moet de opleidingsaanvraag nog worden getoetst bij de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie). Als het toetsingsrapport van de NVAO positief uitvalt, kan de Vlaamse regering de opleiding erkennen, ze in het Hoger Onderwijsregister laten plaatsen en dan kan zij effectief van start gaan.

Ook interessant


Build for Life