Algemeen

Confederatie Bouw pleit voor bachelor bouw in West-Vlaanderen

De Confederatie Bouw West-Vlaanderen pleit voor de oprichting van een opleiding voor bachelor bouw in de provincie. Voor de bouw bestaat momenteel een bacheloropleiding in al de Vlaamse provincies, behalve in West-Vlaanderen. Elk jaar opnieuw tellen de bouwafdelingen van de West-Vlaamse secundaire scholen een 700-tal afgestudeerden. Dat is meer dan in de andere Vlaamse provincies. En juist in West-Vlaanderen is er dan voor deze afgestudeerden geen vervolgopleiding op bachelorniveau! Dat kan niet.

West-Vlaanderen heeft een enorm potentieel aan instroom voor hoger bouwonderwijs, alleen al vanuit de secundaire bouwafdelingen. Zo'n hogere opleiding gaat niet ten nadele van het secundair onderwijs. Integendeel. Een opleiding tot bachelor bouw in West-Vlaanderen zal het West-Vlaamse bouwonderwijs dat nu al sterk staat, nog verder versterken. Want een opleiding tot bachelor bouw biedt voor jonge mensen én voor hun ouders een perspectief op verdere studies. Dus zullen ze gemakkelijker op 14- of 16-jarige leeftijd voor een bouwopleiding kiezen.

Daarenboven trekt een bacheloropleiding bouw studenten aan uit vele andere studierichtingen. Dat heeft de Confederatie Bouw ook in de andere regio's kunnen vaststellen waar een opleiding tot bouwbachelor werd opgestart. Zo'n opleiding zorgt dus voor extra zuurstof voor de sector. Vandaar de oproep van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen aan de hogescholen om ook in West-Vlaanderen met een opleiding bachelor bouw van start te gaan. Zij zal deze oproep nogmaals lanceren op het Ecobuild-event dat vanavond in Brugge plaatsvindt.

In de regio’s waar een bacheloropleiding de laatste jaren werd opgestart (Diepenbeek in Limburg en Geel in de Kempen), is zij onmiddellijk een succes geworden, met een 100-tal studenten in het eerste jaar. Gezien de aanwezigheid in West-Vlaanderen van sterke technische secundaire scholen moet een opleiding tot bachelor bouw in West-Vlaanderen nog een groter succes kennen.

In de bouw bestaat trouwens een toenemende behoefte aan hoger geschoolden. Omwille van de fors toegenomen vraag naar laag energie gebouwen, stijgt het belang van planning en coördinatie. Want in energiezuinige gebouwen is het uiterst belangrijk dat de bouwschil en de verschillende technieken optimaal op elkaar zijn afgestemd, dat bijvoorbeeld isolatie en ventilatie goed op elkaar zijn afgestemd. Zonder een goede coördinatie dreigt in de gebouwen een ongezond binnenklimaat te ontstaan. Deze onderlinge afstemming realiseren is precies de taak van het middenkader in de bouw, onder meer van werfleiders en installatietechnici. En die worden in belangrijke mate gevormd via een opleiding voor bouwbachelor.

De Europese Unie schrijft tegen eind 2020 bijna energieneutrale gebouwen voor. Dat zijn gebouwen die zeer energiezuinig zijn en de resterende energie in belangrijke mate uit hernieuwbare energie betrekken. Het jaar 2020 is omzeggens morgen. De Europese Unie bepaalt dat overheidsgebouwen zelfs al tegen eind 2018 bijna energieneutraal moeten zijn. Dit zal de nood in de sector aan degelijk geschoolde uitvoerders - de detaillering wordt daarbij uitermate belangrijk - en aan technisch onderlegde toezichters en werfleiders verder doen toenemen.

De bouw zal een groeiende impact op de tewerkstelling krijgen. Nu reeds hangt grosso modo 6% van de tewerkstelling in Vlaanderen rechtstreeks af van de activiteiten van de aannemers zelf. Daarnaast zit nog eens circa 6% bij producenten, leveranciers, ontwerpers enz. Dat is het zogenaamd ‘onrechtstreeks’ tewerkstellingseffect van de bouw. In de toekomst zal de onrechtstreekse impact nog toenemen. Bouwbedrijven en bouwverwante bedrijven gaan dan 13 à 14% van de Vlaamse tewerkstelling vertegenwoordigen.

Het onderwijs moet zich daar nu op korte termijn op voorbereiden. Wie nu als 14-jarige een bouwopleiding aanvat, zal op het einde van de opleiding de bijna energieneutrale gebouwen moeten helpen ontwerpen, opvolgen en uitvoeren die de Europese Unie tegen het einde van het decennium voorschrijft.
Build for Life