Algemeen

Pop-up: '20 essentials'

We leven in een nieuwe wereld. Infrastructuur, digitalisatie en mobilisatie besturen ons leven positief en negatief. Werken, consumeren, verblijven, spelen, reizen ... verlopen razend snel en er worden voortdurend nieuwe instrumenten, innovatieve tools en creatieve applicaties bedacht om ons alsmaar sneller weg te duwen naar de tijd van morgen. Meer en meer producten zijn bedacht en gemaakt voor snelle massaconsumptie en niet om duurzaam te gebruiken/verbruiken. De overtuiging te kiezen voor een pop-up concept met ‘20 essentials’ is kiezen voor een beperkt aantal producten die echt zorgen voor een fundamenteel onderscheid, voor meerwaarde en levenskwaliteit.

WAT?

‘20 essentials’ vullen 20 essentiële dagdagelijkse noden in samengebracht door designcuratoren Moniek E. Bucquoye en Joost Vanhecke. De noden worden geïllustreerd met een persoonlijke selectie van producten waarmee 90% van hun levenskwaliteit wordt gegarandeerd. De essentials zijn niet altijd extravagant, bijzonder of puur functioneel, maar meestal goed vorm gegeven, duurzaam en sterk door de achterliggende visie van ontwerper, bedrijf, productietechnologie of materiaalkeuze.

WAAR?

‘20 essentials’ worden voorgesteld in een tijdelijk pop-up concept: Kustlaan 56 te Knokke, België van 15 juli tot 31 augustus 2011. De presentatie gebeurt in een ruwe, nog niet afgewerkte winkelruimte, vlakbij het hippe Lichttoren- en Driehoeksplein, in een conceptuele kunstzinnige mise-en-scène. Het is dan ook vooral de bedoeling bezoekers te confronteren en te bevragen over hun consumptiepatroon en na te denken over 'hun' essentials.

SELECTIE?

‘20 essentials’ zijn een voor een producten die net als traditionele producten ontwikkeld en getest zijn. Hun concept, vorm, materiaal en functionaliteit hebben telkens dat 'ietsje meer' of die 'bijzonder twist' die hen dat hen anders maakt, een nieuwe aantrekkelijkheid biedt. In tegenstelling tot veel traditionele objecten zijn de gekozen essentials lang blijvers, puur en beredeneerd ontwikkeld door ontwerpers en productontwikkelaars met naam en faam en geproduceerd door bekende designbedrijven die staan op hun kwaliteitsstrepen.

Ze werden geselecteerd om aan 20 essentiële noden als zitten, transporteren, slapen, eten, koken, drinken, beschermen, werken, luisteren, genieten.... en versieren te voldoen of in te spelen op instant behoeften zoals speelgoed voor kinderen.

VOOR WIE

‘20 essentials’ staan voor iedereen te kijk en voor wie dat wil ook te koop. Ter plekke kan je lezen waarom 'deze' tafel of stoel en geen andere werd gekozen en je kan er je opinie delen met een droogje en een natje (Palm bier in het authentieke glas.... ). Kijk op de website 20essentials.com voor de 'happy hour'activiteiten.

PRODUCTIE

‘20 essentials’ worden door Wouter en Pieterjan Van Parys van het creatieve bedrijf Cnocspot.com in scène gebracht. Zij staan in voor de productie, presentatie en realisatie van het pop-up concept. Hun collaboratief business model tussen curators en geselecteerde bedrijven gekoppeld aan hun eigen visie zorgt ervoor dat bezoekers op een prettige manier kunnen genieten van de voorgestelde 'essentials'.
Build for Life