Ventilatie

Polyethyleen buizen zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem

Polyethyleen buizen zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem
Indien er in een industrieel bouwproject ventilatiesystemen worden ingezet, is het van belang dat het ventilatiesysteem duurzaam en betrouwbaar is. Bij de afweging welke materialen het best kunnen worden gebruikt, wordt er vaak voor Polyethyleen gekozen. Polyethyleen ventilatiesystemen zijn namelijk samengesteld uit een kunststof die beschikt over eigenschappen die perfect passen bij de gestelde eisen.

Wat voor soort kunststof is Polyethyleen?

Polyethyleen wordt ook vaak HDPE genoemd. HDPE is de afkorting van High Density Polyethyleen. We praten hier over een kristallijne thermoplastische kunststof. Polyethyleen valt binnen de groep van polyolefinen en is te verkrijgen in de vorm van platen, buizen, staven, fittingen en hulpstukken voor leidingsystemen. HDPE kan worden ingezet bij temperaturen tussen -30°C tot +80°C. Daarbij heeft deze veel gebruikte kunststof een aantal unieke eigenschappen. Zo neemt HDPE geen vocht op, heeft het een uitstekende elektrische isolatie en is het taai en slagvast.

De bewerkingsmogelijkheden van Polyethyleen zijn uitstekend

Polyethyleen is een kunststof die uitstekend te verwerken is. Zagen, verspanen, water- en lasersnijden zijn allemaal bewerkingsmethoden die tot de mogelijkheden behoren. Vanwege het apolaire oppervlak van Polyethyleen is het erg lastig om het te verlijmen. Daarom worden Polyethyleen koppelingen meestal gerealiseerd door het aanbrengen van lasverbindingen.

Een compleet assortiment buizen en hulpstukken

Voor het samenstellen van een compleet ventilatiesysteem heeft u de beschikking over een uitgebreid assortiment buizen en hulpstukken. De zwarte ventilatiebuizen zijn te verkrijgen in diameters tussen de 400 en 1400 mm. Aanvullend zijn er vele soorten hulpstukken beschikbaar. Hierbij kunt u denken aan: dakdoorvoeren, bochten, terugslagkleppen, buiseinden met rooster en regenkragen. Zowel de buizen als de hulpstukken zijn te verkrijgen op vinkkunststoffen.nl.

Overige toepassingen van Polyethyleen

Polyethyleen platen, buizen en leidingsystemen worden hoofdzakelijk toegepast in het industriële segment. Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn: waterbehandeling, de voedingsmiddelenindustrie en apparatenbouw. Daarnaast wordt HDPE ook ingezet in toepassingen, zoals opvangbakken, orthopedie en viskwekerijen.