Architectuur

Politiebureau Charleroi genomineerd voor MIPIM Awards 2012

Het nieuwe politiebureau en de uitbreiding Charleroi-Danses behoort tot één van de drie genomineerde projecten voor de MIPIM Awards 2012 in de categorie ‘Best Futura Project’. De winnaar, verkozen door een jury en door de stemmen van de deelnemers, zal in Cannes bekend gemaakt worden tijdens de uitreikingsplechtigheid van de MIPIM Awards op 8 maart 2012. Eind 2011 had de stad Charleroi de bouwheer CFE gemachtigd voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van dit ambitieus project van het type DBFM, ontworpen door de architecten Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. De oplevering van het project wordt voorzien in 2014.

Nieuw politiehoofdkwartier
Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture kregen de opdracht het nieuwe politiehoofdkwartier van Charleroi te ontwerpen. Het hoofdkwartier wordt gebouwd op het plein voor de Defeld-kazerne langs de Mayence Boulevard. Het 13 000 vierkante meter grote hoofdkwartier is door Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture ontworpen met de bedoeling een tweede herkenningspunt voor de stad te realiseren. Het gebouw zal gebruik maken van passieve energie en moet zo duurzaam mogelijk worden.

Het project voor het politiegebouw is tweeledig. Enerzijds bestaat het uit de renovatie van de twee vleugels van de gebouwen van de DEFELD-kazerne en hun aanpassing om aan de ‘lage energie’-standaarden te voldoen, en anderzijdse uit de toevoeging van een derde verticale vleugel. Er zal een opvallende 75 meter hoge nieuwbouwtoren bedekt met blauwe baksteen gebouwd worden, waar de kantoren en de lokalen van de Politie zullen worden gehuisvest. De toren zal een markant herkenningspunt worden in het stedelijk weefsel.

Lees verder op Architectura.be