Tuin

Plantentuin Meise in Vlaamse handen

De Nationale Plantentuin van Meise gaat over in Vlaamse handen. Na elf jaar onderhandelen en communautair geruzie hebben de Vlaamse en Franse gemeenschap eindelijk een overeenkomst bereikt. Het akkoord wordt morgen op een speciale ministerraad in Namen ondertekend.
De overdracht van de Plantentuin naar de Vlaamse gemeenschap was één van de bepalingen van het Lambermontakkoord uit 2001. In ruil kreeg de Franse gemeenschap geld voor het onderwijs. Maar het akkoord zelf liet op zich wachten door het gekibbel over het taalkader ( het aantal Nederlands- en Franstalige werknemers), de wetenschappelijke verzameling en de gebouwen.

Zo lang niet duidelijk was of de overdracht zou doorgaan, kon ook geen geld worden vrijgemaakt voor de erg noodzakelijke renovatie van de serres.

Directeur Steven Dessein hoopt dat er snel een eind komt aan de onzekerheid. "Dat is het positieve. Zo kunnen we opnieuw vooruit kijken, zien welke investeringen moeten gebeuren en een goede visie ontwikkelen."

De Plantentuin van Meise dateert van 1788 en bezit verscheidene collecties met internationale faam. Er werken 184 vaste medewerkers. De tuin en serres worden jaarlijks door 110.000 mensen bezocht.

Ook interessant