Algemeen

Plannen voor sloop Danstheater Koolhaas

De gemeente Den Haag wil het Lucent Danstheater (Rem Koolhaas) en de Dr. Anton Philipszaal (Dick van Mourik) vervangen door nieuwbouw. De twee zalen aan het Spui werden twintig jaar geleden gebouwd voor 28 miljoen gulden. Dat schrijft NRC Handelsblad. In april zijn overigens nog onderhoudswerkzaamheden aan het complex à 5,5 miljoen euro van start gegaan.

Volgens de vaste bespelers en de gemeente voldoet het destijds veel te krap opgezette complex bouwkundig en functioneel niet meer aan de eisen van de tijd, aldus de krant. Het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater gaan hun nieuwe onderkomen straks delen met het Koninklijk Conservatorium, dat verhuist naar het Spui.

De plannen verkeren nog in een vroeg stadium, maar in september willen de Haagse burgemeester Deetman en cultuurwethouder Kleinsma een eerste aanzet op papier hebben. De Dr. Anton Philipszaal moet in de nieuwe plannen zeker worden gesloopt. Wellicht kan de bestaande zaal van het Lucent Danstheater in het nieuwe complex worden opgenomen. De zaal van Koolhaas is volgens de krant wat akoestiek en zichtlijnen betreft een van de beste in Nederland.

Den Haag wil met de nieuwbouw, die rond 2012 klaar zou kunnen zijn, een voor een grote stad eigentijdse en passende huisvesting bieden aan muziek en dans. Hoeveel een nieuw complex mag gaan kosten is nog geheel onduidelijk.
Build for Life