Architectuur

Plan islamitische begraafplaats winnaar Archiprix 2005

In het Amsterdamse Muziekgebouw zijn de prijswinnaars van de Archiprix 2005 bekendgemaakt. De eerste prijs was dit jaar weggelegd voor Furkan Köse, met zijn plan voor een Islamitische Begraafplaats in Amsterdam-West.

“Het plan is gebaseerd op een klassiek schema van de oude moskee- en tuinvoorbeelden. Onderzocht is of dit klassieke principe, door het een zekere transformatie te laten ondergaan, in de Westerse context past”, aldus Köse, student architectuur aan de AvB in Amsterdam, over zijn plan. De tweede prijs ging naar Theo Reitsema, architectuurstudent aan de TU in Eindhoven. Hij bedacht de HHN Low Cost Carrier Terminal, een passagiersterminal voor het Duitse Frankfurt-Hahn Airport (HHN). Een eervolle vermelding was er voor Petra van de Ven, eveneens architectuur studerend aan de TU Eindhoven. Zij bedacht Concrete Poetry, een ondergrondse club in het centrum van Amsterdam, boven het metrostation Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn.

De Archiprix wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste afstudeerplan van de hogere Nederlandse ontwerpopleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur. Voor meer informatie over de prijswinnende ontwerpen en de prijs zelf, klik hier.