Algemeen

Pinnen maken deur inbraakvrij

Een inbraakvrije deur die niet dikker is dan vier centimeter. Een ingenieus pinnensysteem is het geheim. “Met een vrachtwagen kom je overal doorheen, maar voor een doorsnee inbreker is deze deur absoluut niet te kraken”, zegt A.J. Adriaanse van Bouw Beerdsen uit Apeldoorn die de deur ontwierp.

Een geschenk uit de hemel voor mensen die het slachtoffer zijn geweest van een woninginbraak. Adriaanse kent, als timmerman, maar al te goed de frustratie van mensen bij wie regelmatig is ingebroken. “Vaak is de schade zo groot dat er compleet nieuwe deuren en kozijnen in moeten. Een fikse kostenpost voor de toch al gedupeerde bewoners.” Hij ontwierp daarom een nieuwe kraakvrije deur die middels infrarood kan worden ontgrendeld en gesloten. “Een heel eenvoudig systeem dat net zo werkt als het automatische vergrendelen van een auto”, legt Adriaanse uit.

Het geheim zit hem in de kern van de deur. De standaardversie kent aan de voorzijde een roestvaststalen pantsering van drie millimeter. Daarachter een smal elektronisch-waarschuwingssysteem dat, verweven met kit, zo’n twaalf millimeter dik is. Dit systeem stelt een alarm in werking wanneer de deur met bruut geweld wordt bewerkt. “Als een inbreker met een forse slijptol de deur probeert te vernielen, loopt het apparaat direct vast in de kit en slaat het alarm aan”, verduidelijkt Adriaanse. Achter het waarschuwingssysteem zit de kern van de deur, een stalen framewerk vervaardigd uit RVS304. In dit 2,7 centimeter brede gedeelte zijn vier stalen pinnen verwerkt. Deze pinnen met een variabele lengte zijn twee aan twee, horizontaal en verticaal, in de deur verbonden met een stalen ketting. In het stalen frame zit ook een infrarood-ontvanger die in verbinding staat met de hoofdbox elders in de woning. Aan de binnenzijde van een deur zit een normale triplexplaat.

Een druk op de knop is voldoende om de deur op slot te zetten. Aan alle vier de zijden schieten, onafhankelijk van elkaar, de 15 millimeter dikke pinnen ongeveer vijf centimeter in het kozijn. Een bestaand kozijn krijgt hiervoor speciaal een roestvaststalen omlijsting. Die omlijsting valt aan de buitenzijde van een woning enkele centimeters over de kier tussen deur en kozijn. “Dat is bewust gedaan om het voor inbrekers nog lastiger te maken. Het alarm slaat bij staal-op-staal contact direct aan. Een dief kan het dus niet eens met een schroevendraaier proberen, zonder te worden opgemerkt.” De deur heeft standaard vier pinnen, maar dit aantal kan desgewenst worden vergroot. “Je kunt er ook twintig pinnen in verwerken, dat maakt voor het principe niets uit.”

Patent
Adriaanse heeft patent aangevraagd op zijn uitvinding. Op dit moment zijn er zo’n twintig deuren in productie. Het stalen framewerk wordt speciaal gemaakt door Constructie- en Lasbedrijf Besaris uit Apeldoorn. De prijs voor een standaarddeur en de installatie ervan ligt rond de 1100 euro. De deur is volgens Adriaanse dan ook vooral bedoeld voor beter gesitueerde klanten en ondernemers, die met hun panden op minder beveiligde terreinen zitten. Hij ontwikkelt nu een proefmodel voor juweliers.
Build for Life