Algemeen

Personeelsverloop van tien procent bij Nederlandse bouwbedrijven na zomer

Personeelsverloop van tien procent bij Nederlandse bouwbedrijven na zomer
Veel Nederlandse bouwprofessionals wisselen na de zomer van baan. Bij sommige bouwbedrijven zal het personeelsverloop zelfs tien procent zijn. Dat verwacht Lajos Walbeek, directeur van Brickton. Traditioneel is september een populaire maand om van baan te wisselen, maar dat zal dit jaar – onder meer door corona – nog extremer zijn. Daarom deelt Walbeek tips hoe bedrijven binnen de bouwsector het personeelsverloop kunnen beperken.

“Van september tot het voorjaar van 2022 vindt misschien wel de grootste wisseling van bouwprofessionals plaats. Dat heeft een gigantische impact op bouwbedrijven. Het aantrekken van een nieuwe collega kost namelijk ongeveer de helft van een jaarsalaris. Bouwbedrijven verliezen daarbij veel kennis, moeten nieuwe werknemers inwerken en lopen het risico dat projecten stranden. Als tien procent van de werknemers vertrekt, is een bedrijf al gauw niet meer winstgevend”, aldus Walbeek.

Personeelsverloop in de bouw na de zomer

Volgens de directeur van Brickton zijn er een aantal redenen waarom veel bouwbedrijven na de zomer een grote uitstroom van personeel wacht. “De zomer geeft werknemers ruimte voor reflectie, veel mensen gaan zich oriënteren op een nieuwe kans in hun carrière. De corona-crisis zorgt ervoor dat werknemers nog kritischer worden: ze zoeken naar betekenisvol werk.”

Jaarlijks piekt het personeelsverloop tussen september en het voorjaar al; dit jaar zal dat effect volgens Walbeek nog sterker zijn. “Er zijn meer dan genoeg vacatures in de bouw – zo’n 18.000 – waardoor bouwprofessionals ook echt iets te kiezen hebben. Bouwbedrijven hebben te maken met een natuurlijk verloop van personeel, zoals werknemers die op projectbasis werken of met pensioen gaan. Er moet daarbij steeds meer gebouwd worden, waardoor de vraag naar personeel alleen maar verder stijgt. Gouden tijden voor recruiters, maar een uitdaging voor bouwbedrijven.”

Tips om verloop te beperken

Walbeek stelt dat er verschillende manieren zijn om het verloop bij bouwbedrijven te beperken. “Veel bouwbedrijven die zich hier nu al zorgen over maken, besluiten om extra te investeren in de ontwikkeling van hun mensen en het leiderschap. Dat zorgt er niet alleen voor dat het personeel beter presteert, maar ook dat werknemers langer behouden blijven. Dat is een goede return on investment.”

Bedrijven die nu niet investeren in de werknemersrelatie, zien volgens Walbeek straks het personeel uitstromen. “Laat zien dat je werknemers waardeert, ook als je economisch tegenwind hebt. Organiseer bijvoorbeeld wel dat bedrijfsuitje, zodat iedereen weer ervaart hoe leuk het is om bij jouw bedrijf te werken.”

Ook is het nodig om meer oog te hebben voor de samenstelling van teams. “Streef naar eenzelfde sfeer als bij familiebedrijven, waarbij veel aandacht is voor de persoonlijke relatie tussen mensen. Als een project is afgerond, vallen teams vaak uit elkaar. Daardoor missen nieuwe projectteams vaak de juiste dynamiek en voelen werknemers zich soms ontheemd. Investeer dus ook weer in de nieuwe teams.

Ook interessant


Build for Life