Duurzaam Bouwen

Passiefhuis + belastingaangifte = mooie besparingen

U hebt ze waarschijnlijk al ontvangen, of misschien zelfs al helemaal ingevuld, maar er aan ontsnappen zal u niet: uw belastingaangifte... U suf staren op alle cijfers en kolommen is nochtans nog nooit zo leuk geweest met de fiscale aftrek voor uw gecertificeerd passiefhuis! Want, reeds sinds 2007 geeft de federale overheid u een lastenverlaging voor 10 jaar vanaf het jaar waarin werd vastgesteld dat uw huis aan de passiefstandaard voldoet. Hierdoor bespaart u in het totaal maar liefst 8500€.

De uitgaven die recht geven op belastingverminderingen worden opgenomen in vak IX van de aangifte. Naast bijvoorbeeld de fors aangedikte rubriek van de energiebesparende uitgaven (rubriek G van vak IX), is voor ons verhaal rubriek H van tel: de belastingvermindering voor passiefwoningen. Nieuw zijn hier de maatregelen voor lage energie en nulenergiewoningen, met een over tien jaar gespreide fiscale aftrek van respectievelijk 4500€ en 17000€.

Om het u makkelijk te maken, vermelden we graag dat u in deze rubriek niet het bedrag van de gedane investering moet vermelden (in tegenstelling tot bv. de energiebesparende maatregelen waar u wel dit volledige bedrag moet opgeven), maar het bedrag van de belastingvermindering. Uw certificaat moet verder ter beschikking blijven van de administratie.
Vergeet niet dat uw aangifte online kan worden ingevuld via Tax-on-web. Want, om het met de woorden van Didier Reynders, Minister van Financiën, te zeggen: "Het bespaart tijd en papier voor de administratie, terwijl de belastingbetaler indien nodig sneller wordt terugbetaald". Je kan nooit zuinig genoeg zijn!

Meer info over subsidies en fiscale voordelen voor passiefhuizen vindt u op de website van het Passiefhuis Platform