Algemeen

Parkeergarages te duur door 'wild-west-wetgeving'

De Nederlandse overheid moet een einde maken aan de ‘wild-west-wetgeving’ op het gebied van de brandveiligheid van parkeergarages. Daarvoor pleit ir. Bram Kersten (advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT) vandaag tijdens het symposium ‘Brandveiligheid en ventilatie parkeergarages’. “Iedere gemeente kan in principe haar eigen eisen stellen. En in de praktijk doen ze dat ook. Garages zijn daardoor veel duurder dan nodig.”

De meeste parkeergarages in Nederland zijn groter dan duizend vierkante meter. Aan die parkeervoorzieningen stelt de wetgever alleen de eis dat ze net zo veilig moeten zijn als kleine garages, waarvoor wél duidelijke eisen gelden. De eigen invulling die gemeenten aan het begrip ‘veilig’ mogen geven, zorgt voor veel onzekerheid. Wat in de ene gemeente wel mag, mag in de andere juist niet. Al dat overleg kost de opdrachtgever om te beginnen veel geld, aldus Kersten.

“Maar vrijwel altijd zijn de eisen ook zeer hoog en staan ze niet in verhouding tot de eisen die van toepassing zijn op kleinere garages. Er worden voorwaarden gesteld die aan geen enkel ander gebouw of gebouwdeel in Nederland worden gesteld. Om eraan te kunnen voldoen zijn vaak dure mechanische ventilatie-installaties nodig. Die kosten enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s, maar vergroten de brandveiligheid niet of nauwelijks.”

Een goedkoop, effectief alternatief is natuurlijke ventilatie in combinatie met een goede brandmeldinstallatie. In de meeste gevallen is dat meer dan voldoende om de veiligheid te garanderen. Toch is het vrijwel onmogelijk om in Nederland een grote ‘natuurlijke’ parkeergarage gebouwd te krijgen. De richtlijnen die nu vaak dwingend worden opgelegd, hebben geen enkele wettelijke status. De wet staat dat toe. En dus moet de wetgever ingrijpen”, vindt Kersten.

“Het is logisch dat een garage van 20.000 m2 aan andere eisen moet voldoen dan een van 500 m2. Maar laat de wetgever die dan wel stellen. Overlaten aan de markt, wat nu gebeurt, lijkt in het kader van lastenverlichting misschien een goede zet, maar is het niet. Het belemmert innovatie en jaagt partijen op kosten. Juist méér regelgeving zorgt in dit geval voor lastenverlichting. Dat zou het huidige kabinet toch moeten aanspreken.”
Build for Life