Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject

  BE   8 juni 2017 Bron: influarte
Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject
De stad Brussel, het Fonds voor Europese Wijken, projectontwikkelaar Urbicoon én het buurtcomité: dat zijn de 4 partners van het hippe vastgoed-project Park Avenue in de Europese wijk van Brussel. Samen ontwikkelen ze 76 appartementen en een commerciële en kantoorruimte, goed voor 7.100 m2. “Heel wat grootschalige bouw- en vergunningsinitiatieven zitten vast in een conflictmodel met de buurt of lokale politiek,” opent Herman Vluymans, managing partner van Urbicoon, “met Park Avenue is het tegendeel waar. Vanaf de start hebben we enorm goed samengewerkt. En dat resulteert in een nieuw elan voor de Leopoldwijk”.

De komende jaren groeit de bevolking in Brussel significant. Tegen 2030 telt onze hoofdstad zo’n 350.000 inwoners extra. Ook het internationaal huurpubliek blijft jaarlijks stijgen. Om deze mensen te huisvesten, moeten er op korte termijn 20.000 woonsten bijkomen, op lange termijn gaat het zelfs richting 100.000. “Dat kan je uiteraard niet alleen opvangen met open ruimte aan te snijden, maar vooral door gebouwen een nieuwe, relevante bestemming te geven. Park Avenue is een mooi voorbeeld: de reconversie van een oud kantoorgebouw naar een trendy woon- en werkproject”, vertelt Herman Vluymans.

Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject
V.l.n.r.: Alain Deneef (Fond Europese Wijken), Herman Vluymans (Urbicoon), Michel Van Roye (buurtcomité), Geoffroy Coomans de Brachène (schepen Brussel), Wim Smeets (Urbicoon)

Samenwerken loont

Een constructieve samenwerking tussen lokale politiek, projectontwikkelaar én belangengroepen (Fonds Europese Wijk en Buurtcomité) … het is een zeldzaamheid tegenwoordig. “Als projectontwikkelaar werken we uiteraard met een economische insteek, maar voor ons is de sociale meerwaarde even belangrijk. Met heel wat voorbereidende inspraakmomenten én wederzijds dialoog hebben we het vaak gangbare conflictmodel ingeruild voor samenwerking. Hierdoor is er een groot draagvlak voor Park Avenue én is iedereen overtuigd dat de hele Leopoldwijk opnieuw toekomstproof wordt. En daar zijn we erg trots op”, legt Herman Vluymans uit.

De Handelsstraat, gelegen tussen de Belliard en de Wetstraat, verbindt de zakelijke Leopoldwijk met het ‘echte’, karakteristieke Brussel. De ideale locatie voor Park Avenue dus, dat beaamt ook Michel van Roye van het buurtcomité: “Vanaf de start werd heel regelmatig naar onze mening gevraagd en bovendien werd met al onze opmerkingen rekening gehouden. Ik ben er zeker van dat het eindresultaat onze buurt een nieuwe impuls zal geven”.

Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject

Innovatie, kwaliteit én creativiteit

De 76 één- en tweeslaapkamer appartementen van Park Avenue zijn afgewerkt met hoogkwalitatieve materialen. De natuurstenen voorgevel, uitspringende terrassen en natuurelementen vormen een mooi architecturaal geheel. Op akoestische en thermisch vlak behoort het gebouw tot de top van de huidige normeringen.

Ook heel wat technologische én veiligheidssnufjes zijn voorzien: met de BringMe-box hoef je bijvoorbeeld niet meer thuis te zijn om pakjes te ontvangen en een toegangsbadge vervangt de klassieke sleutel én doet tegelijkertijd aan online registratie.

Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject

Leefbaarheid verhogen

De stad Brussel, i.s.m. het Fonds voor Europese Wijken, is een groot voorstander van reconversies als Park Avenue. “We willen met dit project de leefbaarheid verhogen in de Brusselse Leopoldwijk. Het wordt een multifunctionele wijk voor gezinnen, actieve vrijgezellen, oudere levensgenieters of drukbezette expats. De commerciële en kantoorruimte biedt bovendien plaats aan bedrijven op zoek naar een strategische locatie in de hoofdstad”, geeft schepen van stedenbouw en patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène mee.

“Dit is trouwens geen éénmalig initiatief maar een voorbeeldproject voor heel wat andere locaties. Het nieuwe globale bestemmingsplan van de Europese wijk creëert veel toekomstmogelijkheden”, besluit Alain Deneef, voorzitter van het Fonds voor Europese Wijken.

Park Avenue: Van oud kantoorgebouw naar trendy woon- en werkproject

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo