Nieuwbouw

Parallellen en constrasten in nieuwe gebouw van De Scheepvaart

In Genk werden in juli 2011 de constructie van de nieuwe districtsgebouwen van De Scheepvaart beëindigd. Het complex bestaat uit een met cederhout afgewerkt kantoorgebouw en een betonnen industrieel gedeelte met magazijnen en hout- en staalateliers. Hasselts architectenbureau L-groep zorgde voor het ontwerp.
Het nieuwe gebouw van De Scheepvaart is gelegen in een industriezone die grenst aan een woonzone enerzijds en een natuurgebied anderzijds. Zowel in de materiaalkeuzes, de vormgeving en de functionaliteit van de gebouwen werd er gestreefd naar een een harmonische overgang tussen de verschillende zones. Zo werd voor de gevelafwerking van het kantoorgedeelte bijvoorbeeld gekozen voor het gebruik van hout, wat verwijst naar de bosrijke omgeving van het Diepenbekerbos. Wat de vormgeving betreft, werd er gewerkt met hellende sheddaken. Door af te wijken van een klassieke industriebouw werd een harde visuele grens tussen woon- en natuurzone naar industriezone vermeden.

Verschillende functies

Het nieuwe complex van De Scheepvaart biedt onderdak aan verschillende activiteiten: het gebouw betreft een kantoorgedeelte enerzijds, en een staal- en houtatelier met bijhorende opslaghal en magazijnen anderzijds.

Het kantoorgebouw bevat naast de nodige kantoren ook een vergaderzaal, een refter met kitchenette en kleedruimtes voor dames en heren. Het industriële gedeelde van het districtsgebouw is opgedeeld in een houtatelier, een staalatelier en een grote opslaghal. Gekoppeld aan de ateliers bevinden zich de magazijnen en een bureau voor de toezichter. Een afgesloten buitenopslag is gelegen tussen de opslaghal en een overdekte buitenopslag, hier is tevens een fietsenstalling en hoogspanningscabine in ondergebracht.

Lees verder op Architectura.be