Verbouwen

Paleis 12 - Kroonjuweel op de Heizel

Paleis 12 - Kroonjuweel op de Heizel
Het grootse renovatie- en uitbreidingproject ‘Paleis 12’ is het middelpunt van het project NEO, de nieuwe impuls voor het volledige Heizelplateau. De oude expohal herrijst als grootste polyvalente concert- en evenementenzaal van Brussel, die kan wedijveren met het Sportpaleis in Antwerpen. De lichte scheidingswanden van Knauf spelen een cruciale rol in het ontwerp van de Brusselse architecten van Alliage.

De transformatie van de oude expohal op de Heizel tot ‘Paleis 12’, met een capaciteit tot 18.000 bezoekers, is vooral een pareltje van Belgische knowhow. Olivier Hendoux van Architectenbureau Alliage: “De visie rond dit project is moeilijk in één idee te vatten. Het gaat erom dat we van een ‘gewone’ polyvalente zaal als het ware een multifunctioneel ‘instrument’ maken. Dat concept is vrij nieuw. Maar het brengt natuurlijk ook een hoop nieuwe complexiteiten en bouwtechnische uitdagingen met zich mee.”

Paleis 12 - Kroonjuweel op de Heizel

Zo verschillen voor elk van de functionaliteiten de normen en vereisten op het vlak van brandweerstand, akoestiek, circulatie van bezoekers, toegankelijkheid, enzovoort. Die moet je zien samen te brengen in een vloeiend functionerend geheel, als een Zwitsers zakmes.

En dat is dan weer een kolfje naar de hand van Knauf, door aannemer Verelst mee in het project geloodst. “Door hun verschillende uitvoeringen kunnen de lichte scheidingswanden van Knauf worden ingezet op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld, waar de wanden op één niveau met OSB plaat onder de platen werden versterkt om beter bestand te zijn tegen de passage, speelden aan de 4 uitgangen van de hoogste tribunes in beton heel andere factoren inzake brandweerstand.”

Paleis 12 - Kroonjuweel op de Heizel

Telkens zorgde Knauf in samenwerking met het ingenieursbureau Delta voor de nodige studies en tests. En dat was een andere grote troef. “Want een bouwtechnische uitdaging is één ding, timing een heel andere: van begin der werken tot oplevering amper één jaar. Dat kan alleen als je in zeer goede verstandhouding kan werken met aannemer, onderaannemer, leveranciers, enzovoort.”

Ook interessant