Nieuwbouw

Overdracht van de sleutels van het nieuwe gerechtsgebouw in Namen

Overdracht van de sleutels van het nieuwe gerechtsgebouw in Namen
Op woensdag 27 maart 2024 vond de ceremonie plaats voor de overdracht van de sleutels van het nieuwe gerechtsgebouw van Namen aan de toekomstige bezetters. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder meer de vertegenwoordigers van de Regie der Gebouwen, AG Real Estate, de FOD Justitie en de Federale Politie.

De bouwwerken vonden plaats van september 2020 tot maart 2024. De realisatie van het project is het resultaat van een goede samenwerking tussen de Regie der Gebouwen, AG Real Estate en de toekomstige bezetters, met name de FOD Justitie en de Federale Politie.

Het nieuwe complex, dat een bruto oppervlakte van 34.652 m² heeft, is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en beantwoordt aan de hoge energieprestatiecriteria.

"In een democratie is de rol van Justitie zeer belangrijk om de ganse samenleving in evenwicht te houden. Laten we respect hebben voor Justitie en haar de mogelijkheid geven om efficiënt te werken. Dit gebouw is niet enkel een gerechtsgebouw, het staat ook symbool voor onze inzet voor het milieu en voor het welzijn van de gebruikers van het gebouw en de rechtzoekenden. De Regie der Gebouwen heeft schitterend werk geleverd voor dit project. Ons deel van het werk is voltooid. Ik kan niet wachten tot Justitie dit gebouw volledig in gebruik neemt", zegt de staatssecretaris van de Regie der Gebouwen.


Werken voor een publieke speler is altijd een bijzondere, betekenisvolle opdracht waar heel wat verantwoordelijkheden mee gepaard gaan. De werf van het gerechtsgebouw van Namen kadert in die aanpak en mobiliseerde alle teams, die vandaag trots en tevreden zijn met het resultaat. Deze nieuwe constructie maakt integraal deel uit van de herwaardering van de Kazernewijk. Hierdoor kunnen de verschillende actoren die in het centrum ervan actief zijn, een volledig nieuwe wijk ontwikkelen waar het goed is om te leven, werken en wonen", zegt de CEO van AG Real Estate.


Centralisering van Justitie op éénzelfde site

Dankzij het nieuwe gerechtsgebouw kunnen de Naamse gerechtelijke diensten op éénzelfde site gehuisvest worden. Het moderne complex bevindt zich op het kruispunt van de rue Général Michel en de boulevard Cauchy, op de site van de "Casernes Léopold", en is gericht naar het stadscentrum.

In het midden van het complex bevindt zich de "salles des pas perdus", een grote publieke ruimte van 1.800 m², die baadt in het licht dankzij een lichtstraat.

Het nieuwe gerechtsgebouw beschikt onder andere over een grote zaal voor het Hof van Assisen en 14 zittingszalen. Op de verdiepingen bevinden zich de kantoren van het personeel en de magistraten.

Tal van energie- en milieumaatregelen

Het nieuwe gerechtsgebouw voldoet aan de hoge energieprestatiecriteria. Het gebouw beantwoordt aan de BEN-norm (Bijna Energieneutrale norm), die van toepassing is op alle gebouwen opgericht sinds 2021 en die bepaalt dat een gebouw een bijna neutraal energieverbruik moet hebben (jaarlijks primair energieverbruik van minder dan of gelijk aan 67).
  • Het bestaat uit duurzame en kwaliteitsvolle materialen: belgische blauwe natuursteen en Vinalmont-stenen voor de buitenaanleg en de vloer van de salle des pas perdus, houten binnenramen, inrichtingen en vast meubilair uit hout in de zittingszalen, decoratief cortenstaal in de salle des pas perdus;
  • Het is uitgerust met dubbele beglazing én een bijkomende beglazing aan de buitenkant voor een betere thermische en akoestische isolatie;
  • Er is een regenwatertank van 170 m³ om de toiletten en de groendaken van het gebouw te voorzien van water;
  • Er zijn ook een stormbekken van 108 m³ en een brandtank van 120 m³ voorzien;
  • Er werden 664 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd met een vermogen van 267 kWp die het mogelijk zullen maken om de CO2-productie met ongeveer 111 ton per jaar te verminderen.

Technische fiche

  • Aanbestedende overheid: Regie der Gebouwen
  • Ontwikkelaar: AG Real Estate
  • Multidisciplinair studiebureau: Tijdelijke vereniging AdP² (AUPA – CERAU – Atelier d'Architecture de Genval – Bgroup - GREISCH)
  • Aannemer afbraak en verplaatsing rioleringscollector: NV Eloy Travaux
  • Aannemer bouw: NV CIT Blaton en NV BPC
  • Oppervlakte site: 3 ha 61 a
  • Bruto-oppervlakte van het gerechtsgebouw: 34.652 m²
  • Bezetters: FOD Justitie en Federale Politie
  • Duur van de werken: 2020 – 2024
  • Duur van de inhuring: 18 jaar (met mogelijkheid tot aankoop op het einde van het huurcontract)
  • Totale investeringsenveloppe: € 117 miljoen incl. btw

Ook interessant