Interieur

Oudbouw Stedelijk museum witter en ruimer dan ooit

Op 28 augustus gaat de oudbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam tijdelijk weer open voor het publiek. Benthem Crouwel Architekten heeft de ‘Sandberg-periode’ als uitgangspunt genomen voor de restauratie, maar dan wel met toevoeging van nieuwe elementen. Het museum is witter en ruimer geworden dan het geval was voor de sluiting in 2003.

Vaste bezoekers herinneren zich de White Cube, die de legendarische directeur Willem Sandberg tussen 1945 en ’62 van het uit 1895 stammende gebouw had gemaakt. In overleg met Bureau Monumentenzorg had architect Mels Crouwel er voor gekozen de witte kleur als basis te nemen voor de restauratie van het Rijksmonument.

Dat heeft grotendeels een praktische reden, zegt de architect. “Destijds kwam er veel daglicht het museum binnen. Door de hedendaagse regelgeving mag dat echter niet meer.” Ook moest het vermaarde licht worden gedimd, omdat het volgens de huidige museale eisen te fel is. Ter compensatie is er nog meer wit in het museum gebracht dan voorheen.

Crouwel heeft het oorspronkelijk door architect Adriaan Willem Weissman ontworpen gebouw zoveel mogelijk intact gelaten, zij het dat over vrijwel alle wanden binnen de witte kwast is gehaald. Enkele later aangebrachte elementen zijn gesloopt, zoals het prentenkabinet op de tussenvloer naast de monumentale hoofdtrap.

Lees verder op Architectenweb.nl