Bedrijfsnieuws

Orders voor Belgische Beton Maatschappij gestegen

De Belgische Beton Maatschappij (BBM), waartoe ook Besix behoort, heeft in de eerste helft van dit jaar een netto-groepswinst behaald van 8,4 miljoen euro bij een omzet van 415 miljoen euro. In de eerste helft van 2002 was er nog sprake van 13,5 miljoen euro winst.

Wanneer de failliete Franse dochteronderneming Muller TP uit de rekeningen van vorig jaar wordt verwijderd, is er sprake van een omzetstijging van 4,2 procent.

BBM is actief in de bouwsector ( 91 procent van de omzet), de onroerend goedsector en de electomechanica. Vooral de stijging van het orderboekje in de bouwafdeling met 26 procent betekende een vrij onverwachte meevaller. Deze stijging werd vooral gerealiseerd door nieuwe contracten in het Midden-Oosten. Maar BBM-directeur Jean-Francois Van Hecke is niet optimistisch over de evolutie van het orderboekje in de tweede helft van dit jaar. Volgens hem beloven de plannen van de Nederlandse, Franse en Belgische regeringen weinig goeds voor de markt van de infrastructuurwerken, hetgeen een negatieve invloed zal hebben op de groepsomzet in 2004.

De winst werd behalve door de slechte conjunctuur ook nadelig beïnvloed door de waardevermindering van de dirham, de munt van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waar BBM-dochter actief is. De dirham is gekoppeld aan de dollar en daalde vorig jaar 15 procent in waarde. Toch wist Besix een aantal nieuwe contracten in de VAE en Qatar (luchthavens) af te sluiten. BBM-topbaas Van Hecke verwacht voor de tweede helft van dit jaar een lager resultaat dan in de eerste zes maanden. Dat heeft ook te maken met seizoensgebonden factoren zoals de bouwvakantie in de zomer.
Build for Life