Muurbekleding

Opvallende muurschildering voor Hasselts kantoor van Studiebureau Jonckheere

Opvallende muurschildering voor Hasselts kantoor van Studiebureau Jonckheere
Naast vestigingen in Leuven en Brugge heeft Studiebureau Jonckheere sinds vorig jaar ook een kantoor in Hasselt. Een strategische keuze, aangezien zowel Stad Hasselt als de provincie Limburg sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. Om zijn missie rond duurzame publieke ruimtes te illustreren en zijn verbondenheid met de buurt te tonen, vroeg het studiebureau street artist Billie Broekmans om een symbolische muurschildering te creëren op één van de gevels van zijn Hasseltse kantoor.

Studiebureau Jonckheere is een klinkende naam in de wereld van de infrastructuurwerken. Opgericht in 1958 door Amand Jonckheere heeft het familiale bedrijf zijn stempel reeds op tal van projecten gedrukt. Aanvankelijk voornamelijk in West-Vlaanderen maar recent ook in de rest van Vlaanderen. "Met vestigingen in Brugge, Leuven en Hasselt en mede dankzij de overname van landschapsarchitectenbureau Pauwels in Leuven en landmeetkundig bureau Aaro-Topo in Herk-de-Stad zijn we vandaag alomtegenwoordig en hebben we een zeer brede expertise in het slimmer en blauwgroen aanleggen van het openbaar domein opgebouwd. Daardoor zijn we voor lokale besturen en publieke instanties op dat vlak de ideale partner", stellen zaakvoerders, Koen Jonckheere, Filip Algoedt en Bart Deschaght.

Mede vanuit zijn kantoor in Hasselt, waar momenteel 5 medewerkers aan de slag zijn, wil het studiebureau een leidende rol te spelen in het vormgeven van klimaatbestendige steden. "Dat bewezen we recent nog met ons ontwerp voor een waterdoorlatende, groene parking bij winkelpark T-Forum in Tongeren", gaat Koen verder. "Maar eigenlijk heeft de hele provincie Limburg een groot potentieel om zich op het vlak van duurzaamheid in een dichtbevolkt gebied te onderscheiden. Ook Hasselt is op dat vlak overigens een vooruitstrevende stad. De opwaardering van het Rongesepark dat achter ons kantoor ligt is op dat vlak een goed voorbeeld. Dat wordt een prachtig project, waarbij de groene ruimte wordt opgeknapt met maximaal behoud van de bestaande bomen."

Opvallende muurschildering voor Hasselts kantoor van Studiebureau Jonckheere

Verleden ontmoet toekomst

Meer natuur, dat is waar Studiebureau Jonckheere in al zijn projecten voor ijvert. "Maar het gebouw waarin onze kantoren zijn gehuisvest, met een gevel uit rode baksteen, strookte niet met die visie", gaat Koen Jonckheere verder. Daarop nam hij contact op met de Hasseltse street artist Billie Broekmans. Die kreeg de opdracht een muurschildering te maken die de link tussen het verleden en de toekomst legt. "Daarbij hebben we ook de buren betrokken. Immers, buurtparticipatie vinden we cruciaal in al onze projecten. We willen immers met elke ingreep de levenskwaliteit in een buurt verbeteren. Dat verklaart dan ook waarom we in Hasselt zachte mobiliteit promoten, een buurtbank en een publiek toegankelijke laadpaal geïnstalleerd hebben."

Voor kunstenaar Billie Broekmans was dit een leuke uitdaging: "De muurschildering toont een boek dat opengehouden wordt door twee handen, een verwijzing naar de uitgeverij Clavis, die hier vroeger zat. Op de pagina's verschijnt een kleurrijk park, waarmee ik de link leg naar het nieuwe Rongesepark. Dat zal in de toekomst ook via een doorgang aan de muur te bereiken zijn. Op die manier geeft de muurschildering al een mooie blik op het park en krijgt de grauwe zijmuur van het gebouw meteen kleur. Tegelijk benadruk ik de ambitie van het studiebureau om deel uit te maken van deze levendige stadsbuurt."

Het nieuwe kunstwerk werd vrijdag officieel ingehuldigd door de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput. "Hasselt is een stad die bol staat van de street art. Meer dan honderd gevels werden zo al opgesmukt en geven kleur aan onze stad. Als daar dan ook nog een diepere betekenis aan wordt gegevens, zoals hier, dan maakt dat het werk nog indrukwekkender. We zijn als stad dan ook erg blij met deze nieuwe aanwinst", stelt de burgemeester.

Ruimte voor groei

Ook zaakvoerder Koen Jonckheere was aangenaam verrast en gaf zijn nieuwe kantoor de toepasselijke naam 'Het Open Boek'. De naam verwijst naar de transparante aanpak van het studiebureau. "We hopen dat Billies kunstwerk bij de buurtbewoners in de smaak valt. En dat het ook in het oog springt bij potentiële nieuwe medewerkers. We hebben 7 openstaande vacatures en hopen de komende jaren hier in Hasselt tot een team van 25 medewerkers te groeien. Zo zullen we meer dan ooit onze bijdrage leveren aan het ruimtelijk beleid in de provincie Limburg en de bewustwording rond duurzame leefomgevingen."

Opvallende muurschildering voor Hasselts kantoor van Studiebureau Jonckheere

Ook interessant