Ventilatie

Optimale ventilatie bij laag energiegebruik

Ingenieuze doorontwikkeling door onder meer TNO Bouw in Delft van een standaard ventilatiesysteem heeft geleid tot reductie van 90 procent van het gemiddeld energiegebruik.

Onderzoekers van de universiteit van Brno in Tsjechië testen komend jaar binnen het Europese project RESHYVENT een ventilatiesysteem met nog maar 10 procent van het standaard energieverbruik.

Meer ventilatiecapaciteit tijdens douchen en koken in combinatie met een aanzienlijk verminderd energieverbruik bleken haalbaar door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke krachten als wind en schoorsteeneffect.
CO2-sensoren sturen de hoeveelheid ventilatie aan zodat in de verschillende kamers van een woning altijd voldoende ventilatie aanwezig is, afgestemd op de CO2-bronnen ofwel de aanwezige personen.
Verder bezit het nieuwe systeem de optie om voor de natte ruimten op relatieve vochtigheid te sturen. Ten opzicht van de gangbare systemen heeft deze automatische vraagafstemming het voordeel dat ingrijpen door bewoners niet meer noodzakelijk is, maar wel mogelijk blijft.

Spanningsveld
Het resultaat is een gezond binnenklimaat doordat verse lucht direct van buiten wordt toegevoerd. Volgens TNO Bouw is hiermee een concrete invulling gegeven aan het oplossen van ‘het spanningsveld’ tussen energiebesparing en een gezond binnenmilieu, één van de belangrijkste onderwerpen waaraan TNO Bouw aandacht besteedt in het door VROM bestempelde ‘Jaar van het Binnenmilieu’.
TNO Bouw heeft het energiezuinige systeem ontwikkeld in het Europese project RESHYVENT (Residential hybrid ventilation) in samenwerking met Alusta (ventilatieroosters), Bergschenhoek (luchtkanalen), Stork (ventilatoren) en Cox Geelen (afvoerkappen).