Oprit of parking met grind aanleggen

15 november 2017 Bron: Bouw & Wonen
Oprit of parking met grind aanleggen
Een oprit of parking met grind aanleggen kunt u zo grondig aanpakken als u zelf wilt. Een oprit of parking krijgt het namelijk flink te verduren doordat het oppervlak regelmatig zwaar belast wordt. Wilt u een mooi grindoppervlak behouden terwijl u er bijvoorbeeld dagelijks met uw auto of werkbus overheen rijdt? Dat kan eenvoudig met de volgende tips:

Een stabiele oprit of een parking met grind aanleggen

Gaat u een oprit of parking aanleggen met grind die regelmatig te maken krijgt met matige tot zware belasting dan kunt u het beste beginnen met een goede basis.

Het leggen van een goede fundering is belangrijk om het verzakken van een oprit of parking te vermijden. Een goede fundering kunt u leggen met zandcement of met gebroken steenpuin.
Beide materialen bieden een goede fundering alleen heeft gebroken steenpuin één klein voordeel. Het voordeel van gebroken steenpuin, ook wel bekend als menggranulaat, is namelijk dat u het makkelijker kunt verwijderen dan een laag zandcement. Dit kan goed van pas komen als u ooit uw oprit wilt verleggen of na verloop van tijd een aantal plantenborders wilt aanleggen.

Tip: Gaat u steenpuin gebruiken zorg er dan voor dat u een laagdikte van 20-25cm aanhoudt, een goede laagdikte voorkomt verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd. Vergeet na het leggen niet om het gebroken steenpuin aan te trillen met een trilplaat.

Uw grind aanleggen op een oprit of parking

Bij de aanleg van uw grind of siersplit kunt u het grind of split rechtstreeks op de aangelegde fundering strooien. Voor het beste resultaat houdt u hiervoor een laagdikte van ±5cm aan.

U kunt er ook voor kiezen, voordat u uw grind verwerkt, om op de aangetrilde laag van gebroken steenpuin eerst grindstabilisatie te leggen. Grindstabilisatie zorgt naast een goede drukbelasting ook voor een spoorvrij geheel én dat uw grind op de juiste plek blijft liggen. Grindstabilisatie is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kunt u kiezen voor grindstabilisatie mét of zonder worteldoek.
Heeft u grindstabilisatie gelegd dan kunt u daarna beginnen met het verdelen van het grind of split. De ideale laagdikte voor grind of split in combinatie met grindstabilisatie is net als zonder stabilisatie ±5cm.

Oprit of parking met grind aanleggen
Foto: Grind.be

Kies het juiste grind of split voor uw oprit of parking

Grind en split is verkrijgbaar in diverse maten en kleuren. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een antracietgrijze split als Basalt split of juist een split met een aarde tint zoals Dolomiet.

Ongeacht welke kleur uw voorkeur heeft, er is op het gebied van grind en split genoeg te kiezen die tevens ook geschikt zijn voor op opritten en parkings. Vindt u het lastig om naast de kleur een goede keuze te maken omtrent het formaat dan geven wij altijd de richtlijn om een formaat te kiezen dat tussen 5mm en 32mm valt. De meest geschikte kleur? Daar mag u zelf een keuze in maken, zo heeft u altijd een oprit of parking naar uw eigen smaak.

Oprit of parking met grind aanleggen
Foto: Grind.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo