Tuin

Opnieuw zege voor gezinsvriendelijke tuin

In navolging van de familie Pollet uit Schaffen, mag de familie Vanoost-Willems uit Langdorp zich dit jaar eigenaar noemen van de ‘tofste tuin van het Hageland’.
Voor de vierde keer op rij konden regionale tuinbezitters zich inschrijven voor deze gemoedelijke tuinwedstrijd waarbij organisatoren Helene Janssens & Koen Teeuws (ERA Janssens & Janssens) samen met Koen De Bouw plezante, knusse, charmante, boeiende of aparte Hagelandse tuinen hoopten te mogen ontdekken.

Vijf genomineerden kregen op 24 juli bezoek van de organisatie en andere kijklustigen. Evenveel weken later werden er in het totaal 2904 stemmen opgetekend, waarna de voorkeur voor elk van de tuinen werd vergeleken met de keuze van de jury. Voor het eerst was er een lichte onevenwichtigheid in het oordeel van beide partijen. Terwijl de jury de inspanningen van de familie Vanoost-Willems zeker wist te appreciëren, maar voorlopig zijn joker inzette in afwachting van de verdere vervolmaking van de tuin, koos de publieke opinie resoluut voor de nog onafgewerkte versie.

Het koppel dankt zijn overwinning aan zijn ecologische en educatieve aanpak en tegelijk de speelse wijze waarop zij hun drie zoontjes betrekken bij het tuingebeuren. Ze konden rekenen op respect voor de ongedwongen, maar volhardende manier van werken aan een volledige make-over van hun tuin sinds de nog redelijk recente aankoop van de woning. Volgens de aanhangers zullen hun inspanningen daarbij niet resulteren in een ‘perfecte kijktuin’, maar in een ‘natuurlijke geniettuin’.

Ook al kan er maar één winnaar zijn, toch kregen de andere genomineerden veel lof. André Meyermans uit Scherpenheuvel omwille van zijn diepgaande plantenkennis en de diversiteit in zijn tuin; de familie Wuyts-Timmermans uit Tielt-Winge wegens het charmante karakter van hun tuin op een compacte, niet evidente locatie; de familie Verreydt uit Nieuwrode voor het rustgevende gevoel van vrijheid en de schilderachtige uitstraling, en de familie Reusen-S’heeren, eveneens uit Nieuwrode, omwille van de kleurenpracht en hun tomeloze inzet.

Op zaterdag 18 september werd de familie Vanoost-Willems tijdens de jaarlijkse contactdag van ERA Janssens & Janssens door Koen De Bouw beloond met een waardecheque van € 650, geschonken door Teakspecialist Viking Collection uit Sint-Joris-Winge.
Het streekproductenpakket ging naar Wolf Rysbrack uit Kieldrecht wiens gok het totale aantal stemmen het dichtst benaderde.

Charmezanger/feestbeest Yves Segers en een digitale karikaturist hielden er verder de ambiance in.