Algemeen

Oplossing voor schade door lekkend Albertkanaal

Er is een oplossing in de maak voor de wateroverlast rond het Albertkanaal in Zandhoven en Grobbendonk. Tientallen buurtbewoners hebben er natte muren en verdronken tuinen omdat het grondwater naar boven geduwd wordt door het lekkende Albertkanaal. Een waterdicht scherm langs de dijken moet nu soelaas brengen.

De gemeentebesturen en de nv Scheepvaart, de beheerder van het Albertkanaal, hebben woensdagavond de gedupeerden geïnformeerd van de wateroverlast, die al in 1999 opdook.

Voor de schadelijders is een regeling uitgewerkt.

In afwachting van een definitieve vaststelling van de schade later kunnen ze de kosten die ze tot nu toe maakten al inbrengen bij de verzekeraar van de kanaalbeheerder.

De problemen rond het Albertkanaal in de Zandhovense deelgemeenten Viersel en Pulle en in Grobbendonk begonnen in 1999, maar het duurde tot vorig jaar voor de juiste diagnose werd gesteld.

Door een samenloop van omstandigheden kan er water door de kanaalbodem en dat duwt het grondwaterpeil in de omgeving naar boven.

Dat het fenomeen zich op deze plaatsen voordoet en niet elders langs het Albertkanaal komt volgens de nv Scheepvaart door een samenloop van omstandigheden.

"Het waterpeil van het Albertkanaal ligt op deze plaatsen hoger dan de gronden in de omgeving. Daarbij is er door het scheepvaartverkeer erosie van de bodem en onder de bodem ligt een zandlaag, die makkelijk water doorlaat", zegt de nv Scheepvaart.

Als oplossing voor het probleem komt er nu een waterdicht scherm langs de kanaaldijken.
Build for Life