Algemeen

Oplossing voor leegstaande melkerij in Loenhout

De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Melkerij’ te Loenhout goed. De gemeente kan hierdoor werk maken van een degelijke invulling van de site van de melkerij ‘De Stroobloem’.
De melkerij sloot in 2005 de deuren. Gezien haar bestemming van ‘gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO’, was het een uitgelezen locatie voor ondermeer logistieke bedrijven. ‘Door de ontwikkeling van de huidige dorpskern is dit echter niet de optimale en meest verantwoorde invulling van de leegstaande site’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). ‘Een herbestemming naar woongebied zou het meest ideale zijn’.

Het ruimtelijke uitvoeringsplan is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel zal het gebied waar het zuiveringsstation gevestigd is, omgezet worden naar zone voor openbaar nut. Aquafin heeft in 2006 van de provincie Antwerpen een vergunning gekregen om de bestaande waterzuiveringsinstallatie om te schakelen naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zij hebben nu plannen om de huidige installatie volledige te vernieuwen.

Een tweede deel gaat over het terrein waar de magazijnen staan. Deze magazijnen zullen afgebroken worden en er zal een verkaveling voor een 22 eengezinswoningen gerealiseerd worden. Een verkaveling met een nieuwe straat en een parkeerplein met groenvoorzieningen. Het parkeerplein wordt aangelegd ter hoogte van het sportpark en moet een oplossing bieden voor de parkeerproblematiek aldaar.

‘Tot hiertoe loopt de eerste fase van de uitvoering van het ruimtelijk uitvoeringsplan’, verduidelijkt deputé Koen Helsen. ‘Het derde deel en tevens fase 2 hebben wij als provinciebestuur gekoppeld aan de herziening van de woonbehoefte van de gemeente Wuustwezel. Via het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, moet kunnen aangetoond worden dat er nog nood is aan bijkomende woonkavels’.

Indien deze nood er is, kan men van start gaan met fase twee, een project van circa 36 appartementen op de plaats van de melkerij. Bij de realisatie hiervan moet de gemeente wel zoveel mogelijk architecturale elementen opnemen die naar de melkerij verwijzen. Dit om het beeld van de 100-jarig melkerij niet uit het dorpsgezicht te laten verdwijnen. Zo zal ondermeer de oude fabrieksschouw gerestaureerd worden.

‘Dit ruimtelijk uitvoeringsplan biedt een mooie invulling voor de site van de melkerij ‘de Stroobloem’ die sinds enkele jaren in onbruik is, met de nodige aandacht voor de huidige dorpsontwikkelingen’, besluit Koen Helsen.
Build for Life