Vastgoed

Oplossing om huuraanbod te helpen uitbreiden was er, maar...

Oplossing om huuraanbod te helpen uitbreiden was er, maar...
Huren is vorig jaar een pak duurder geworden, onder andere door de krapte op de huurmarkt. Dat blijkt uit de huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep waarover verschillende media berichten. Ook 2024 voorspelt weinig beterschap. “En een mogelijke oplossing om het huuraanbod kwalitatief uit te breiden, heeft de regering vorig jaar in de kiem gesmoord”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Hij doelt hiermee op de verstrenging van het verlaagd btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw. Private investeerders kunnen niet langer van het verlaagde tarief genieten. “Mensen met een eigen woning die als appeltje voor de dorst een ander pand aankopen om na afbraak te vervangen door een moderne en energiezuinige huurwoning of huurappartementen, kunnen dat niet meer aan het 6%-tarief. En dat schrikt dergelijke private investeerders natuurlijk af. Met gevolgen voor het huuraanbod”. Voor Bouwunie is het zonneklaar dat de federale regering haar beslissing over 6% btw-tarief voor sloop en heropbouw moet herzien.

Ook op een segment van de nieuwbouwmarkt zet de verstrenging van de maatregel druk. Bouwpromotoren en projectontwikkelaars gooiden stadskankers en verouderde panden plat en vormden die om tot moderne en energiezuinige woningen. En verkochten die vervolgens aan 6 procent btw. Vanaf nu is dat aan 21 procent. Dergelijke nieuwbouw wordt dus duurder.

Ook interessant