Architectuur

Opening nieuwbouw Technologiecampus Gent op 19 maart

Op 19 maart is de officiële opening van de nieuwbouw chemie-biochemie van KaHO Sint-Lieven op de Technologiecampus Gent. De hogeschool is gelegen net buiten de vroegere stadsomwalling, in de typische 19e eeuwse wijk “Rabot”, met hoofdzakelijk arbeiderswoningen uit de 19e en 20e eeuw. De bebouwingsgraad is er hoog en sterk verouderd en er is weinig buurtgroen aanwezig. De campus bestaat grotendeels uit industriële gebouwen, omgebouwd tot les- en praktijklokalen, burelen en vergaderruimtes. De centrale groene open ruimte en parking is ontstaan na sloping van oude fabrieken. Het nieuwe schoolgebouw is ingeplant op een deel van het vroegere parkeerterrein.

Het ontwerp is een zeer compact gebouw, vier bouwlagen hoog, met een kroonlijsthoogte op 15 m tegenover het peil voetpad. Het gebouw staat ietwat teruggetrokken en sluit niet aan op de bestaande gebouwen. Mede door vorm en tekstuur krijgt het een autonoom karakter dat zich inpast in een reeks van solitaire gebouwen (gerechtshof, woonblokken GMH, de restanten van de textielfabriek, enz) die de buitenoever van de vroegere stadsomwalling volgen.

De toegangen van de Campus zijn georganiseerd zowel langs de Bargiekaai als langs het Griendeplein. De eerste toegang verloopt via een afsluitbaar hekwerk tussen nieuwbouw en het bestaande gebouw langs de Gebroeders De Smetstraat. Langs hier worden ca. 220 parkeerplaatsen bereikt die achter en onder het gebouw gesitueerd zijn. Een tweede toegang ‘Griendeplein’ verloopt via een 8 m brede “binnenstraat” die dwars door het gebouw loopt en gereserveerd wordt voor voetgangers en fi etsers. Dit pad leidt in eerste instantie naar het centale binnenplein vanwaar de toegangen tot de hogeschoolgebouwen bereikt worden.

Het ontwerp

Het programma bestaat uit leslokalen en labo’s, adminstratieve ruimten, circulatieruimten, sanitaire en technische lokalen. Zij werden gegroepeerd volgens afdeling en verdeeld over vier bouwlagen door middel van niet dragende buitenwanden en een repititief kolommenraster, en hebben allen buitenlicht en –zicht. Hierdoor kan deze solide betonstructuur op termijn aangepast of heringedeeld worden of zelfs volledig herbestemd worden in functie van nieuwe behoeftes. De ondergrondse parkeerlaag is via een buitentoegang bereikbaar en kan hierdoor later ook gedeeltelijk als fietsenparkeerplaats ingericht worden.

Het compacte “monovolume” werd in twee gesneden door een “binnenstraat” die naar een centrale patio leidt. Door de buitenvlakken een uniforme gevelbehandeling te geven in een ruw solide materiaal (verzinkte staalroosters), en de binnenvlakken, uitgevend op de binnenstraat, een contrasterende gevelafwerking (fi neerhouten plaatmateriaal), komt het tweeledig volume over als één gebouw.

De grote diversiteit aan gevraagde lokalen (burelen, leslokalen, leslabo’s van enkele en dubbele hoogte) resulteren in een even grote diversiteit aan raamopeningen, technische voorzieningen, enz.

De transparante roosters waarin openingen werden gemaakt op een sobere en gecontroleerde manier, bedekken een tweede gevelwand, waarin op een meer toevallige manier uitsnijdingen gemaakt worden volgens de behoeften van de achterliggende functies.

Afwerking van het terrein

De minimale terreinbezetting van het bouwblok zorgt dat er nog reserveruimte is, voor eventuele latere uitbreidingen, maar ook voor voldoende groen en open ruimte. De scholencampus is ontworpen volgens de typologie van een centraal campusplein omringd door schoolgebouwen. Het plein moet het karakter krijgen van een park, met recreatieve groenruimten (open en beschaduwde grasvlaktes, waterpartijen,...) afgewisseld met verharde of halfverharde oppervlaktes voor de bereikbaarheid van voertuigen voor aan- en afvoer van goederen, afvalophaling, brandweer, enz... Een verlaagde (niveau –1.00m) en groen aangelegde parking zorgen voor een visuele afscheiding tussen het publiek pad langs de Waldam en het private park.

Nieuwe fi etsenstallingen worden verspreid op het terrein. Een deel is bereikbaar vanuit de Gebr. De Smetstraat, een ander deel via Bargiekaai-Guldenvliesstraat. Een derde fi etsenparking ligt achter blok B en is bereikbaar langs de Aloïs Joosstraat.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Vzw Katholieke Hogeschool Sint-Lieven
Projectteam: architecten: ABSCIS ontwerpgroep
studiebureau stabiliteit: Ingenieursbureau N. Provoost bvba
studiebureau technieken: Ingenieursbureau Stockman nv

Project geselecteerd voor de ‘Dag van de Architectuur’ (14 oktober 2007)
Nieuwbouwproject met laboratoria, meetruimtes, leslokalen en utilitaire voorzieningen Ondergrondse parking voor 137 wagens, bovengrondse parking voor 82 wagens, fi etsenstallingen voor 500 fietsen.
2002-2008
vloeroppervlakte: 9.644 m2
ondergrondse parking: 4204 m2