Nieuwbouw

Open Wervendag in het teken van werkgelegenheid

Op zondag 10 mei organiseert de Confederatie Bouw de derde editie van Open Wervendag. Dit jaar staan 3 thema’s centraal: tewerkstelling, duurzaam bouwen en stadsontwikkeling. “Behalve deze thema’s, is het ook de bedoeling om de bouw als interessante werkgever in de kijker te zetten, want er zijn nog altijd veel vacatures”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Van moderne woningbouw tot wegenwerken, van verzorgingscentra en ziekenhuizen tot musea, van logistieke projecten tot industriële gebouwen, van een gerechtsgebouw toteen gerestaureerde kerk, van passiefscholen tot hightech universiteitsgebouwen: alles komt aan bod op Open Wervendag. Iedereen kan in een gastvrije sfeer kennismaken met de activiteiten van de hele bouwsector. De creativiteit van het bouwbedrijf van dichtbij kunnen zien en verrast worden door het bouwvernuft, door de toekomstgerichtheid van de bedrijven en van de sector, dat maakt Open Wervendag mogelijk.

Open Wervendag wil vooral de aandacht trekken op tewerkstelling in de bouwsector. “Ondanks de crisis en de recessie die ook de bouwactiviteit in 2009 met 2% zal doen dalen, blijft de productie bij steeds meer bouwbedrijven geremd door een gebrek aan arbeidskrachten”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Dit is één van de redenen waarom bouwbedrijven zo graag meedoen aan Open Wervendag.” Voor hen is het de ideale manier om hun vacatures voor te stellen en op deze manier geïnteresseerde werknemers te ontmoeten die kennis komen maken met de onderneming, haar activiteiten en vooral de diverse jobs die zij aanbiedt. “De bouwsector is een sector met een enorme structurele behoefte aan personeel. Om de werkgelegenheid op peil te houden, moet de bouw elk jaar 21.000 mensen recruteren, vooral arbeiders. Momenteel staan er 5750 vacatures open”, stelt de Muelenaere: "We doen nochtans al heel wat inspanningen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Zo voeren we een ambitieus beleid voor beroepsopleiding. De sector trekt jaarlijks 80 miljoen euro - 2,6 procent van de totale loonmassa - uit aan opleiding en vorming. De openstelling van de grenzen voor het vrije verkeer van Europese werknemers sinds 1 mei zal hopelijk helpen een deel van de vacatures op te vullen.”

De bouwbedrijven blijven totnogtoe bespaard van de ergste effecten voor een crisis. De bouwsector kromp in het vierde kwartaal van 2008 met 1,5 procent, terwijl de industrie in het algemeen een klap kreeg van 4,7 procent. Ondanks de recessie met een vermindering van de bouwactiviteit met 2% zijn de orderboekjes nog voor vijf maanden gevuld. Het aantal faillissementen per maand nam op vijf jaar weliswaar toe van 85 naar 105, maar dat heeft ook te maken met een groter aantal starters.

"We staan niet aan de Klaagmuur. Maar om de bouw van de crisis te behoeden moeten er dringend maatregelen worden genomen", zegt de gedelegeerd bestuurder. “We vragen in 2010 dan ook een verlenging van de tijdelijke btw-verlaging op een bedrag van 50.000 euro. Het herstelplan van de regering heeft de sector wel geholpen, ze heeft de impact van de crisis kunnen verzachten en ondersteuning kunnen bieden aan de bouwactiviteiten. Maar deze maatregel geldt slechts voor het jaar 2009. De termijnen die nodig zijn om een project te laten rijpen, een bouwvergunning te krijgen en dan te beginnen met de bouw lopen op tot zes maanden en meer. Voor een project dat pas na maart werd opgestart, wordt het moeilijk en zelfs bijna onmogelijk om de factuur van 50.000 € voor het einde van het jaar te krijgen. Dit betekent dat als er niets verandert, de vraag naar nieuwe woningen vanaf 2009 zal lijden onder de gevolgen van de crisis, zonder dat het herstelplan deze vraag veel steun zal kunnen bieden. Dit zal in 2010 worden gevoeld op het gebied van activiteit en dus werkgelegenheid. Wij pleiten dan ook voor een verlenging van de maatregel.”