Algemeen

Open Monumentendag Vlaanderen lokt wat minder volk

Een regenachtige editie van de Open Monumentendag heeft 357.000 bezoekers op de been gebracht. Dat zijn er minder dan de voorbije jaren, toen de kaap van een half miljoen bezoekers wel werd gerond. Vooral in het oosten van het gewest was er een lage opkomst.
Vooral de monumenten zelf werden druk bezocht. Buitenactiviteiten als fietstochten en wandelingen waren minder populair. In Brugge Leuven en Oostende kwam de Monumentendag vanmorgen al heel vroeg op gang, in Gent duurde het wat langer.

Populair waren bezoekjes aan privégebouwen, waarvoor gereserveerd moest worden. Zo lokten Huyze Hertsberghe, Huis Die Caese en Grand Hotel Casselberg in Brugge veel volk.
Andere populaire monumenten waren Huis De Jaegher, het Pand en het Rabot in Gent, het kasteel Vrienselhof in Ranst, de Hogere Zeevaartschool en de Kattendijksluis in Antwerpen (foto), de site D'hondt in Menen en de Transfo in Zwevegem.

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen lag het aantal bezoekers in de lijn van de vorige edities, maar in Vlaams-Brabant en Antwerpen kwam de Open Monumentendag dit jaar wat minder vlot op gang. Vooral in Limburg lag de opkomst aan de lage kant.

Oost-Vlaanderen: 105.000 bezoekers
West-Vlaanderen: 100.000 bezoekers
Vlaams-Brabant: 56.000 bezoekers
Antwerpen: 51.000 bezoekers
Limburg: 45.000 bezoekers

Ook interessant


Build for Life