Verlichting

Opdrachtgevers moeten nog vaak overtuigd worden van LED

Opdrachtgevers moeten nog vaak overtuigd worden van LED
Bij opdrachtgevers is er over het algemeen nog weinig kennis aanwezig over LED. Dit staat de toepassing van LED in veel projecten in de weg. Dit blijkt uit onderzoek onder E-installateurs dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd in samenwerking met het vakblad Elektropraktijk.

In tweederde van de verlichtingsprojecten wordt door de E-installateur nog geen LED toegepast (65%). De hoge aanschafkosten (72%) en de opdrachtgever die er nog niet om vraagt (35%) worden door de E-installateur het vaakst genoemd als reden hiervoor. Daarnaast geeft 68% van de E-installateurs aan dat er bij hun opdrachtgevers over het algemeen nog weinig kennis over LED aanwezig is. Technische aspecten zoals dat LED minder mooi en sterk licht zou geven of nog niet is uitontwikkeld, worden door ongeveer een derde van de installateurs genoemd als belangrijke reden om af te zien van LED (31%). De energiezuinige en onderhoudsarme eigenschappen van LED ten opzichte van traditionele verlichting worden het meest genoemd als reden om wél voor LED te kiezen.

De combinatie van het gebrek aan kennis bij de opdrachtgever van LED en de relatief hoge aanschafkosten maakt het noodzakelijk dat de E-installateur zich niet alleen profileert als vakman en zorg draagt voor een technisch goede installatie, maar ook als adviseur optreedt. Bij projecten met noodverlichting geeft 70% van de E-installateurs aan in (zeer) grote mate advies gegeven. Bij opdrachten voor professionele opdrachtgevers ligt dit op 62%, bij consumenten op 48%. Als er traditionele verlichting staat voorgeschreven in het bestek, geeft wel driekwart (75%) van de respondenten aan klanten dan eens te overtuigen om voor LED te kiezen. In vier van de tien projecten wordt de terugverdientijd van energiezuinige verlichtingsproducten ook voorgerekend aan de klant zodat deze een beter onderbouwde keuze kan maken.

Ook interessant