Algemeen

Op één jaar tijd 80% meer openstaande bouwvacatures

Volgens de laatste cijfers (van mei 2011) zijn er nu 80% meer openstaande vacatures voor bouwarbeiders dan vorig jaar. Tegelijk is het aantal werkzoekende bouwarbeiders in vergelijking met 2010 met 14% gedaald en zijn er in Vlaanderen 5% of ongeveer 5.000 meer bouwarbeiders tewerkgesteld dan in 2010. Er is dus volop werk in de bouw, een sector die intussen is uitgebreid met tal van nieuwe milieu- en energieactiviteiten. Morgen loopt het schooljaar ten einde. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) roept de afgestudeerden op voor de bouw te kiezen, hetzij voor hun eerste job, hetzij voor hun verdere studies. Om de bouwvacatures beter bekend te maken heeft de VCB recentelijk de website jobindebouw.be gecreëerd.

De voormelde cijfers hebben enkel betrekking op bouwarbeiders. Maar de VCB weet dat er tegelijk in de sector een groeiende nood bestaat aan technisch geschoold middenkader, met name aan werfvoorbereiders, werfleiders, calculatoren en installatietechnici. De sector heeft niet alleen nood aan afgestudeerden uit het secundair onderwijs maar ook aan hoger geschoolden (bachelors en masters). De site jobindebouw.be bevat dan ook vacatures voor arbeiders, bedienden én kaderleden.

De tewerkstelling in de Vlaamse bouw heeft de laatste jaren weinig te lijden gehad onder de crisis en is toen relatief stabiel gebleven. Op dit ogenblik stellen wij zelfs een forse stijging van het aantal werknemers in de sector vast. Naast traditionele bouwberoepen zoals metselaars, vloerders en dakdekkers zijn in de bouw tal van nieuwe beroepen opgekomen, zoals bodemsaneerders en installateurs van hernieuwbare energie. De bouw staat meer dan ooit in het teken van duurzaamheid, energiezuinigheid, hernieuwbare energie, hergebruik van materialen en innovatie door de actuele tendens naar almaar energiezuinigere gebouwen en naar een spaarzame omgang met grondstoffen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op zoek naar een eerste of een nieuwe job hiervoor steeds vaker op het internet zoeken en ook dikwijls gaan zoeken op de websites van sectororganisaties. Daarom heeft de VCB recentelijk het initiatief genomen om zelf vacatures en kandidaat-werknemers samen te brengen en via een sectorale website vacatures in de bouw beter kenbaar te maken. De website jobindebouw.be is gekoppeld aan de websites van gans de beroepsorganisatie: van de VCB, de Confederatie Bouw, de lokale bouwconfederaties en de beroepsfederaties.

Met de website jobindebouw.be wil de VCB vooreerst een unieke toegangspoort verschaffen aan schoolverlaters uit de bouwopleidingen, zowel van secundair als van hoger onderwijs, op zoek naar een eerste job in de bouw. Tevens wil de VCB via jobindebouw.be ook meer kandidaten van buiten de bouwsector aantrekken.

Terwijl typische arbeidersprofielen voor de bouw – onder meer van metselaar, schrijnwerker, stukadoor en dakdekker – zeer sectorspecifiek zijn, is dit minder het geval voor de technici in de bouw en bij de voorbereiding en leiding van de bouwplaatsen. Ook specialisten op het vlak van bijvoorbeeld mechanica en elektriciteit kunnen in de bouw aan hun trekken komen.



De bouw evolueert zeer snel naar een hightechsector. Maar over het algemeen is te weinig bekend dat ook de bouw voor hoogtechnologische profielen over gepaste vacatures beschikt. Uiteindelijk kan de bouw-, milieu- en energiesector aan alle afgestudeerden met een stevige technische bagage een stabiele tewerkstelling bieden. Mensen op zoek naar een job mogen zich dus niet laten (mis)leiden door wat traditioneel als ‘bouwberoep’ geldt.

Link: www.jobindebouw.be
Build for Life